14.03.2024 | 11:22
Тодор Тагарев има резервен вариант, ако не остане военен министър
Гласи се за авторитетен пост в НАТО

Военният министър Тодор Тагарев ще се бори до последно да запази  поста си в кабинета и след ротацията, но той имал резервен вариант за нова престижна длъжност, ако това не се случи, твърди сайтът „Гласове“. МО-шефът се гласял за служба на авторитетен пост в НАТО, стана ясно още.

Според запознати именно заради това, въпреки, че е в оставка, Тагарев е подписал окончателното класиране на кандидатите да реализират проекта за превъоръжаване на Българската армия с 3D радари. Сделката е за 400 млн. лв. за закупуване на седем радара. За победител е обявена френската фирма „Талес“. Това е станало на 6 март, денят, в който Народното събрание гласува оставката на сегашното правителство. В конкурса са  участвали пет водещи компании – „Локхийд Мартин“ (САЩ), „Елта“ (Израел), „Индра“ (Испания), „Талес“ (Франция) и „Леонардо“ (Италия).

По неизвестни причини испанската фирма е декласирана, въпреки, че е дала най-ниска цена- с около 60 млн. лв. по-малко от другите. Комисията за оценка на офертите е от 33 души и повечето от членовете са предложили да се поиска от фирмите да подобрят предложенията си, каквато е обичайната практика,особено в ценово отношение. А това би довело до спестяване на десетки милиони лева на държавата. Но не е направено. „Въпросът защо се бърза вече е с ясен отговор – явно някой бърза да реализира облага в своя полза преди да бъде извършена смяна в Министерството на отбраната.“, заяви бившият военен министър Красимир Каракачанов. А защо Тагарев е подписал именно за класиране на първо място на френската компания „Талес“? Целта е прозрачна – да получи подкрепата на Франция , чиито глас тежи особено в Алианса, за перспективна кариера, смятат посветени. Според тях Тагарев вече си е осигурил безрезервната подкрепа на САЩ заради готовността му да дава всичко за Украйна, което му поискат. И заради обстоятелството, че реши да купи американски бронирани бойни машини за пехотата „Страйкър“ без конкурс. Истината е, че след като стана министър през юни 2023г., търгът за придобиване на нов тип бойна машина за пехотата бе прекратен.

Като крайно неудачен вариант мнозина в отбраната считат още Тодор Тагарев да бъде сменен като военен министър от Велизар Шаламанов. В МО се носи слух, че Тагарев сам го е предложил като изход, ако ГЕРБ твърдо са решили да правят кабинет без него. Трябва да се знае обаче, че Шаламанов е по-мекият вариант на Тагарев. Той е неговото второ Аз. Освен, че са много близки приятели, двамата са и единомишленици. Действаха в един отбор в годините на прехода, когато се бастисваше Българската армия. Особено по време на правителството на Иван Костов. Но така или иначе сега най-популярният sms, който циркулира във войската, може би е: „Отива ли си Тагарев? Дай Боже!“

1 коментар

  1. Адам каза:

    Тагарев е пътник. Слава Кокаине!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране