25.06.2021 | 10:37
Торнадо удари Чехия, уби хора и прегъна електрически стълбове
На моменти скоростта на вятъра е достигала 320 км/час

Рядко срещано торнадо удари вчера Югоизточна Чехия, като според спасителните служби е взело жертви и е нанесло сериозни материални щети, предадоха ДПА и ТАСС.

Най-малко пет са жертвите, уточняват медиите. Близо 150 души може да са ранени, според първоначални данни на противопожарната служба.

„Мога да потвърдя, че има жертви, но засега не знаем точния им брой“, каза пред журналисти говорителката на Обединената служба на спасителите и пожарникарите на Чехия Гедвига Кропачкова, цитирана от ТАСС.

В няколко села са откъснати покривите на къщите, прозорците са счупени, а няколко коли и автобуси са преобърнати.

Всички налични спасителни екипи са изпратени за борба с последиците от стихията, каза вътрешният министър Ян Хамачек.

Спасителите отбелязват, че общо от торнадото са пострадали седем населени места в Южноморавска област, в близост до австрийската граница.

По-късно бе съобщено, че провинция Долна Австрия е изпратила спасители, медици и санитарни хеликоптери за оказване на помощ на пострадалите от торнадото.

По думите на Кропачкова на чешките специалисти помагат и техни колеги от Словакия.

Чешката телевизия пък информира, че скоростта на вятъра на бурята вероятно е била между 267 и 322 км в час, което я прави най-силната в историята на страната. Това е и първото торнадо в Чехия от 2018 година насам.

Торнадото е блокирало цели магистрали и е оставило повече от 100 000 домове без ток през нощта.

Очевидецът на бурята д-р Борис Таблов, който пътува за България, разказа пред bTV за бедствието.

„Първо започна пороен дъжд, който премина в градушка. Бяхме спрели под мост на магистралата близо до торнадото явно, защото след това видяхме обърнат тир, прегънати електрически стълбове и кабели по пътя. Чакахме 4 часа на аутобана, след това ни пренасочиха през околни села. Имаме минимални поражения по колата, но явно е било страшно, защото видяхме много линейки и полицейски коли“, разказа Таблов.

Обявено е извънредно положение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране