20.07.2016 | 19:58
Трактора осъди България в Страсбург заради ареста си
Изплащат още 127 хил. евро по дела срещу България

България ще изплати 127 260 евро за обезщетения, разноски и разходи, разпореди Министерският съвет, който вчера прие за изпълнение пет решения на Европейския съд по правата на човека по дела срещу страната.

По жалба на Алексей Петров ЕСПЧ отсъди той да получи 6 хил. евро за неимуществени вреди, държавата трябва да покрие и разходите по делото заради изявления на представители на изпълнителната и съдебната власт, както и заради заснемането на ареста му.

Най-голямо обезщетение от 80 хил. евро за неимуществени вреди и 5000 евро за разноски са присъдени по жалбата „Стоянов и други срещу Българи“. Парите ще си поделят 10 граждани и 10 търговски дружества. Полицейската операция срещу тях е проведена рано сутринта от маскирани и тежко въоръжени полицейски служители. Европейските магистрати са категорични, че евентуалното присъствие на роднини на заподозрените лица не е взето предвид при подготовката и изпълнението на операцията.

По жалбата „Петров и Иванова срещу България“ съдът единодушно приема, че е налице нарушение на забраната на изтезанията и нечовешкото и унизително отношение, и на презумпцията за невинност. ЕСПЧ присъжда на жалбоподателите обезщетение за неимуществени вреди в размер на 15 000 евро. Жалбоподателите по делото „Джабаров и други срещу България“ са били задържани незаконосъобразно от полицията и впоследствие не са могли да получат обезщетение. Те ще получат 2700 евро за неимуществени вреди и 4144 евро за разходи и разноски по делото.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране