05.10.2023 | 22:39
Трима починали след обяд със свинско с гъби: Двойник на печурката вероятно е причинил натравянето
Домакинята поканила бившите си свекъри, а гъбите купила от супермаркет и азиатски магазин

Най-вероятно консумацията на зелена мухоморка е причината за смъртта на трима души след обяд в Леонгата, Австралия, през август, предава „Гардиън“.

Събирането било организирано от Ерин Патерсън. Тя кани бившите си свекъри Гейл и Дон Патерсън на обяд, както и техни роднини Иън и Хедър Уилкинсън. Поканен е бившият съпруг на Ерин, който в последния момент не отива на обяда. Основното ястие е свинско с гъби.

По-късно четиримата гости са приети в болница. Бившите свекъри на Ерин – Гейл и Дон, умират, както и Хедър Уилкинсън. Единствено Иън Уилкинсън успява да оцелее.

Според полицията симптомите им наподобяват отравяне със зелена мухоморка. Гъбата е отговорна за около 90% от отравянията с гъби в света.

Зелената мухоморка често е бъркана с печурка и гълъбка и съдържа смъртоносния токсин алфа-аманитин. Най-засегнатите органи при отравяне са черният дроб и бъбреците. Симптомите се появяват между 6 и 24 часа след консумация.

Ерин Патерсън и децата, които също обядвали, са невредими. Тя не е арестувана и срещу нея не е повдигнато обвинение. Полицията призовава да не се правят спекулации, а разследването по случая продължава.

В своя позиция Ерин определя случилото се като инцидент. За обяда е използвала гъби, закупени от супермаркет, както и сушени гъби, купени от азиатски магазин в Мелбърн.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране