05.08.2016 | 0:47
Турският съд издаде заповед за ареста на Фетхуллах Гюлен
Обвиненията към него са за опит да свали турското правителство

Турция е издала заповед за задочно арестуване на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде Анадолската агенция. Обвинените срещу него са за ръководене на терористичната организация ФЕТО  (Fetullah Terrorist Organization), която организирала опита за преврат от 15 юли.

Наскоро Турция отправи искане за екстрадицията на Гюлен от САЩ. Американските власти обаче казаха, че ще вземат решение, когато получат всички нужни документи и подробности за обвинението на проповедника.

След като прокурорът Джан Тунджай направи искане за задържането на Гюлен, съдът в Истанбул реши да издаде такава заповед. Според магистратите организацията ФЕТО е опитала да промени конституционния ред в държава като е инфилтрирала свои хора в силите за сигурност на Турция.

Обвиненията към Гюлен са още за опит да свали турското правителство или поставянето му в невъзможост да функционира, както и за отнемане на свободата на гражданите чрез употреба на сила, заплаха и измама. Другите обвинения са за опит за убийство на президента и за разрушаване на турския парламент, като така се постигне невъзможност той да функционира. Също така проповедникът е обвинен за опит за смяна на конституционния ред и множество убийства.

Съдъ смята още, че целта на ФЕТО е да бъде световна политическа и икономическа сила. В обвинението са изредени и извършените от групировката престъпления, които са довели до смъртта на 238 души и тежкото раняване на най-малко 2000 други.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране