25.03.2015 | 21:29
Тв арести по време на правителствено заседание в Киев
Шефът на службата за извънредни ситуации Сергий Бочковски и заместникът му са били задържани за участие в корупционна схема

Украинската полиция влезе по време на излъчвано по телевизията заседание на правителството в Киев и пред телевизионните камери задържа двама от ръководителите на държавната служба за извънредни ситуации. Причината за арестуването им са подозрения, че са замесени в корупция на високо ниво, предаде Ройтерс.

По думите на министъра на вътрешните работи Арсен Аваков двамата мъже – шефът на украинската служба за извънредни ситуации Сергий Бочковски и първият му заместник Васил Стоецки, са били задържани за участие в корупционна схема, в която са замесени офшорни компании.

„Когато страната е във война и когато броим всяка стотинка, те крадат от хората и държавата. Това ще се случи с всеки, който нарушава закона и се подиграва с украинската държава“, каза премиерът Арсений Яценюк. Ройтерс определя изявлението му като предварително подготвен ход с цел да се осигури максимална публичност на кампанията на правителството срещу корупцията.

ТАСС съобщава, че двамата ръководители на службата са арестувани за машинации с държавни поръчки. Според следоватал в момента се извършват обиски. ТАСС цитира и Аваков, според когото въпросните държавни поръчки се осъществявали чрез частни компании, които прехвърляли пари на остров Джърси, а оттам по сметки на Бочковски и Стоецки.

Той също така е поискал да бъдат уволнени всички областни ръководители на държавната служба за извънредни ситуации, „които също са замесени в това“. Аваков допълни, че за временно изпълняващ длъжността ръководител на службата е избран съветникът му Зорян Шкиряк.

По данни на ТАСС Яценюк се е обърнал към съответните ведомства в западните страни с искане „да се проследят трансакциите, свързани с тези фирми и сметки, които фактически са регистрирани в Кипър, за да бъде разкрита цялата престъпна схема и престъпниците да понесат наказание“.

Премиерът добави, че се отстраняват всички хора от службата, които са участвали в схемата. Коментирайки показния характер на ареста,Яценюк каза, че „това не е спектакъл – това е ваксинация и такава публичност е нужна“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране