22.08.2022 | 15:32
Убийството на Дария Дугина е извършено от украинските спецслужби
Изпълнителката е украинската гражданка Наталия Вовк, след престъплението се е скрила в Естония

Убийството на журналистката Даря Дугина е разкрито, то е било подготвено от украинските специални служби, а изпълнителката – украинската гражданка Наталия Вовк, след престъплението се е скрила на територията на Естония. Това съобщиха за ТАСС от Центъра за връзки с обществеността на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на РФ.

Федералната служба за сигурност в резултат от проведените комплексни спешни оперативно-издирвателни мероприятия разкри убийството на руската журналистка Даря Дугина, родена през 1992 г“, изтъква от ФСБ.

Специалната служба е установила, че „престъплението е подготвено и извършено от украинските специални служби“, а непосредственият изпълнител е гражданката на Украйна Наталия Павловна Вовк, родена през 1979 г.

Тя е пристигнала в Русия на 23 юли 2022 г заедно с дъщеря си Софиея Михайловна Шабан, родена през 2010 г.

„В деня на убийството Вовк и Шабан са били на литературно-музыкалния фестивал „Традиция“, кодето Дугина е присъствала като почетен гост. След активирането на управляемия взрив на автомобила Тoyota Land Cruiser Prado, зад волана на който е била Дугина, на 21 август Вовк заедно с дъщеря си е напуснала Русия, преминавайки през Псковска област в Естония“, съобщават о ФСБ.

От спецслужбата обясняват, че за организирането на убийството на Дугина и получаване на информация за начина ѝ на живот, Вовк и дъщеря ѝ са наели квартира в Москва в сградата, в която живее загиналата.

За наблюдението над Даря убийцата е използвала автомобил Mini Cooper. При това при при влизането в Русия са били използвани номера от Донецката Народна Република – Е982ХН DPR, в Москва – казахстански номера 172AJD02, а при излизането – украински AH7771IP.

„Материалите от разследването са предадени на Следствения комитет“, уточняват от ФСБ.

По-рано бившият депутат от руската Дума Иля Пономарьов обяви от Киев, където се намира в момента, че почти неизвестната „Национална републиканска армия“ стои зад бомбения атентат, при който загина Даря Дугина.

Той добави, че партизани на територията на Русия са в готовност да извършат и други подобни атаки срещу високопоставени държавни представители, олигарси, свързани с Кремъл, както и членове на силите за сигурност на Руската федерация.

Даря Дугина беше дъщеря на Александър Дугин – идеолог на руския национализъм и част от близкия кръг на руския президент Владимир Путин. Тя беше убита през уикенда при експлозия на джипа, с който се е движила в покрайнините на Москва. Според анализатори, истинската цел на атентата е бил Александър Дугин. От Москва допуснаха, че зад убийството стоят властите в Киев, но Украйна категорично отхвърли тези твърдения.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране