14.02.2024 | 11:12
„Убийството на Нотариуса е напълно закономерно“
Ивайла Бакалова разкрива как е работила схемата на Мартин Божанов

Как Мартин Божанов с прякор Нотариуса е движил бизнеса си? Консултанти, лобисти, „помагачи“ и „оправячи“ – това са първите хора, които виждаме в схема за изнудване. А според Ивайла Бакалова убийството на Нотариуса е напълно закономерно – просто някой се е опитал да се отърве от него.

Преди да бъде убит, Нотариуса бе герой на разследване на Антикорупционния фонд (АКФ).  През 2021 г. Ивайла Бакалова разказа са й поискани пари за освобождаването от ареста на партньора й – бизнесменът Веселин Денков. Действия срещу Божанов не бяха предприети.

Мълчанието около името на Нотариуса продължи

Тогава уличните закони се задействаха първи. Мартин Божанов беше убит, а разследващи и политици заговориха за влиянието му в задкулисието на съдебната система.

Името на Божанов от години е свързано с имотни измами, той заплашва съдии, управлява таен клуб за магистрати и има няколко ЕГН-та. За всичко това започва да се говори открито едва след смъртта му. В парламента беше сформирана специална комисия, която да проверява влиянието на Божанов в съдебната система.

На фона на изнесените данни въпросът е дали разследването ще стигне до покровителите на Мартин Божанов

„Идват няколко пратеници на прокуратурата и му казват, че ако не си плати 100 хил. той от свидетел ще бъде направен обвиняем. Ще му бъде направено разследване в КПКОНПИ, ще му бъде възбранен паспортът и ще намерят за какво да го задържат“, разказва Ивайла Бакалова. Ето какво още казва тя:

Схемите за влияние

През 2021 г. АКФ публикува разследване, в което разказа за корупционна схема за влияние в закрития вече Специализиран съд. В рамките на разследването Ивайла Бакалова записва със скрита камера разговори с различни хора, с които обсъжда възможностите за освобождаването на Веселин Денков.

Днес Бакалова каза, че задържането и обвиненията срещу Денков са били предхождани от други разговори.

„Идват няколко пратеници на прокуратурата и му казват, че ако не си плати 100 хил., той от свидетел ще бъде направен обвиняем, ще му бъде направено КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество), ще му бъде възбранен паспорта и ще намерят за какво да го задържат“. По думите на Бакалова тези пратеници са казали, че има как това да бъде предотвратено. „Беше ни казано, че трябва да се наемат лобисти на месечна заплата, за да нямаш проблем със съд и прокуратура“, каза Бакалова.

По думите й Денков не се съгласява да плаща и по-късно му е повдигнато обвинение и е задържан. След това тя обсъжда освобождаването му от ареста, е Мартин Божанов. По повод убийството на Божанов Бакалова каза, че „това, което се случва е абсолютно закономерно.

„Това са едни брокери на средно ниво. Те си имат чадър. Хората, които са им чадър, искат да се освободят. Те са вече осветени. Те са никому непотребни“.

Къщата в Барселона

Бакалова е един от основните свидетели по т.нар. дело „Барселонагейт“ за пране на пари, в което се разследваше бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. В разследването на АКФ тя казва, че през 2019 г. е помогнала на Борислава Йовчева – жената, за която се твърди, че е приятелка на Бойко Борисов и обитателка на къщата в Барселона. Разследването за пране на пари, свързано с къщата в Барселона беше започнато от испанските власти и изпратено в България.

Прокуратурата започна да работи интензивно по него през 2023 г., непосредствено преди предсрочното освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор. През октомври делото беше прекратено.

„Никой не очаква, че г-н Борисов ще преведе от личната си сметка 5 млн., за да купи къща в Барселона“, каза Бакалова.

По думите й „мотивът на г-н Борисов да купи тази къща е личен и емоционален. Аз давам връзката за мотива на г-н Борисов всички тези плащания от поставени лица да бъдат извършени“.

В интервю за Свободна Европа в края на януари бившият вътрешен министър и депутат от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Бойко Рашков каза, че „има данни за участие в международно пране на пари на господина, упражнявал функциите на премиер на Република България … Методиев Борисов“.

Софийската градска прокуратура прекрати разследването за къщата в Барселона. я каза, че е стигнала до „извод, че не са налице доказателства, които да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране