26.01.2024 | 19:50
Убийцата Красимира забъркана в трафик на хора от Тайланд
Камериерки от азиатските държави са последната мода сред богаташите у нас

Българското посолство в Банкок е закрито през 2011 г., но не по финансови причини, каквато е официалната версия, а заради трафик на хора. Това припомнят бивши кадри на външно министерство.

Те допълват, че каналът през последните няколко години отново е заработил, но вече минава през посолството във Виетнам, понеже там се решават консулските въпроси на Тайланд и Филипините. В първия си вариант преди повече от 10-15 години каналът за камериерки, проститутки и масажистки от тези азиатски страни се движи от мисията в Банкок. Кълбото обаче се разплита през 2010 г. Поводът е сигнал от недоволен собственик на посредническа фирма, която внася работници от трети страни. Той твърди, че е дал голям подкуп на високопоставен дипломат, но е изтласкан от канала. Предпочетен е друг посредник, който вероятно е дал още по-голям подкуп, предполагат запознати.

В онези години посланик на България в Тайланд е Камен Величков, а трето аташе в мисията е Красимира Трифонова, която тези дни потресе цяла България с разкритието на МВР, че най-хладнокръвно е удушила зет си Пейо Пеев. Въпросната Красимира Трифонова известно време, преди президентът Георги Първанов да назначи за посланик Камен Величков през 2008 г., е господарка на посолството. Дори нейни бивши колеги тези дни си припомниха, че тя е раздавала визитки, на които се представя като посланик.

Ангажиментите й в посолството, казват запознати, били свързани предимно с консулски услуги, като издаването на визи, документи и заверки. Тя е била основна фигура в канала за домашни прислужници и проститутки, категорични са запознати.

Същевременно, след като Камен Величков се появява в мисията, българи, главно бизнесмени, започват да негодуват, че има проблеми с изкарването на визи за техни приятелки. Посланикът им отказвал с мотив, че е възможно атрактивните млади дами да се изкарват с тези визи, за да работят като проститутки. Да припомним, че по онова време тайландските масажи с щастлив край тъкмо набират популярност.

Имало е, казват запознати, и сигнали от българи, постоянно живеещи в Тайланд, които твърдели, че им се иска процент от сделките за внос на работнички срещу издаването на визи.

По същото се появяват обвиненията на Красимира Трифонова срещу посланика Камен Величков. Тя го обвинява в секстормоз, при това далеч преди да се появи движението #МеТоо. След дъга процедура, която се провежда в Комисията за закрила от дискриминация се установява, че това са голи твърдения, без абсолютно никакви доказателства от страна на Красимира Трифонова.

Така или иначе, тогавашният външен министър Николай Младенов има удобен повод да изпрати проверка в мисията в Банкок. Официално не се съобщава, че ще се нищят и сигналите за каналджийство на тайландки и филипинки. Формално ревизорите идват заради секстормоза. Само че запознати разкриват, че след тази проверка в министерството вече нямало никакви съмнения, че в посолството действа черен канал за визи. А и не само това. Запознати припомнят, че в онези години друга наша дипломатка с големи връзки, която се подвизаваше в Банкок, имала магазини за цветя в София. Затова работното й време било повече ангажирано да купува екзотични цветя и да урежда транспорта им с товарни полети към България, вместо да се труди за развитието на българо-тайландските отношения. Разбира се и тя не била случайна, а роднина на виден политик с висока позиция във външно министерство.

В крайна сметка на всичко това е сложена точка, скандалите в мисията са туширани набързо и посолството е затворена заради „икономии”. Бабката с цветята се пенсионира. Участниците в другия скандал поемат към други дестинации. Красимира Трифонова отпрашва към посолството в Анкара, а Камен Величков става посланик в Казахстан. Сега, казват, вече бил пенсионер.

Каналът за труженички преди няколко години е рестартиран, но във Виетнам. От 2011 г., след като е закрито представителството в Тайланд, консулските въпроси се решават от българското посолство в Ханой.

Каналът за хора последно се ръководел от жена, която е на висока позиция в посолството. Според едни тя е вече отстранена тихомълком, при това още преди година, но други източници твърдят, че тя продължава да си движи бизнеса и извън посолството.

„В Ханой пристигат жени от Тайланд и Филипините – обясняват схемата запознати. Настаняват ги в хотели, а посредниците от фирмите, който внасят работници, отнасят документите им в нашата мисия и там тръгва конвейерът за визи. На самите клиентки не са им виждали очите в консулската служба. С готовите паспорти след това ги качват на самолета, за да се захранят бардаците в Слънчев бряг, а и в другите курорти в страната”.

Запознати уверяват, че в България в момента има огромно търсене не само на екзотични нощни пеперуди, но и на домашни помощнички от Тайланд и Филипините. Азиатките с разностранни умения – от масажистки през готвачки, чистачки и гледачки на деца, са последната лайфстайл тенденция сред родните богаташи. Да допълним само, че и двете далечни страни от години са известни като Меката на секстуризма, така че камериерки на родните новобогаташи вероятно съчетават много полезни умения. При това за нищожни пари, допълват запознати.

Повечето филипински и тайландски жени са принудени да работят в чужбина, защото нямат друг начин да оцелеят – и те, и семействата им. В този край на света безработицата е колосална. От друга страна, тези жени, повечето слабички и фини като порцеланови статуетки, са само на външен вид крехки. Те са прочути, че могат да работят с часове, без да се оплакват от умора.

Източник: Уикенд

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране