09.05.2022 | 12:38
Украински бежанци молят държавата да останат в хотелите в Слънчев бряг и през лятото
Хотелиерите отказват резервации заради неяснотата какво да правят с жените, избягали с децата си от войната

Молим българското правителство да удължи срока на програмата за настаняване на украински бежанци! Това каза пред БНТ една от интервюираните жени, избягали от страната, която воюва с Русия.

„Децата плачат, майките също. Те са под стрес, че от Украйна е трябвало да дойдат да живеят в България и вече започнаха да свикват в хотелите“, добави тя.

Украинците, настанени в хотели по Южното Черноморие, са много притеснени заради предстоящото им преместване в държавни бази.

Програмата за подпомагане на хотелиерите с 40 лева изтича на 31 май. В същото време туристическия бранш е принуден да отказва резервации за летния сезон заради неяснотата какво точно ще се случи от 1 юни.

„Знаем, че може да останем тук до края на месеца. В паника сме, защото не ни е известно какво ще се случи след това. Къде да отидем и как ще живеем? Трудно е, когато не знаеш какво те очаква. Тук имаме добри условия. В безопасност сме и се чувстваме като у дома си“, каза пък Ирина, заедно с осемгодишния си син се е спасила от войната и вече два месеца живее в хотел в Слънчев бряг.

Хотелът на Елена Андонова в Слънчев бряг е пълен с бежанци и вече е отказала 50% от резервациите, направени от туристи.

„Ние не знаем какво да правим с резервациите за летния сезон. Не мога да приема заради неяснотата с бежанците и ги отказвам“, добави тя.

Националният детски комплекс в Равда е една от 30-те държавни бази в област Бургас, които правителството обследва, за да настани бежанци, но е резервиран от ученици за 24 юни и не е ясно докога може да останат украинците.

Една от най-големите бази е тази на Министерския съвет в Слънчев бряг. Там има 120 месата, запазени за украинци още в началото на бежанската вълна, но до този момент все още никой не ги е потърсил.

В някои от частните хотели в курортния комплекс все още не е получена държавната помощ заради дублирани имена на украинци.

Хотелиери настояват за среща с правителството, за да се обсъди евентуалното удължаване на програмата за базите, в които могат да останат бежанците и през лятото.

3 коментара

  1. Екатерина каза:

    Украинските така наречени уж бежанци са на издръжка на българският народ.Стига толкова,да си хващат луксозните автомобили и обратно да се борят за дъ жавата си.Който иска може да ги вземе на лична издръжка!

  2. Марио каза:

    Афганистански и пакистански бежанци от домове за временно настаняване също поискали да ги настанят в хотели край морето на пълна издръжка.

  3. Гогол каза:

    Да…хубаво е на морето на пълна издръжка, в тризвезден хотел. Слънце, плаж, почивка. Но да не си сириец, афганистанец, пакистанец беженец….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране