01.11.2017 | 10:13
Узбек окървави Ню Йорк
Очевидци са чули мъжът да крещи "Аллах е велик"

Шофьор на пикап уби 8 души и рани 11 в Ню Йорк, карайки с висока скорост по велоалея близо до мемориала на Световния търговски център в Долен Манхатън, съобщиха световните агенции. След атаката той продължил да кара, преди да се блъсне в друг автомобил. Излязъл и извадил имитация на огнестрелно оръжие, преди да бъде прострелян и задържан, съобщи нюйоркската полиция.

Стрелбата е била близо до сградата на кметството на Ню Йорк. Очевидци са чули мъжът да крещи „Аллах е велик“. Американските власти разглеждат нападението в Ню Йорк като терористичен акт. По последна информация извършителят на атаката в Ню Йорк е роденият в Узбекистан Сайфулла Саипов на 29 години, жител на град Тампа, щата Флорида.

Очевидец заяви пред Ей Би Си, че пикапът се е движел с пълна газ по улицата покрай река Хъдзън по западния бряг на Манхатън. Според свидетеля е имало десетина изстрела, а няколко тела са лежали пред гимназия „Стюезант“, едно от елитните обществени училища в града.

На пресконференция в нюйоркската полиция кметът на града Бил де Блазио заяви, че в резултат на инцидента в Манхатън, са загинали 8 души, а 11 са получили наранявания. Той нарече случилото се „акт на тероризъм”.

Според американските медии нападателят е роден в Узбекистан, а в САЩ е дошъл през 2010 година. При огледа на пикапа, с който е извършено нападението, полицията е открила в кабината бележка на арабски език. От нея става ясно, че извършителят на атаката се е заклел във вярност към терористичната групировка „Ислямска държава“.

От българското Външно министерство съобщиха, че няма постъпила официална информация за пострадали български граждани при инцидента в Манхатън, Ню Йорк. Посолството във Вашингтон и Генералното консулство в Ню Йорк следят развитието на ситуацията и са в постоянен контакт с местните власти.

Междувременно световните медии съобщиха, че жертви на терора в Ню Йорк са станали петима граждани на Аржентина и един белгиец. Още един аржентинец се намира в тежко състояние в болницата, се казва в изявление на Министерството на външните работи на Аржентина.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране