05.07.2016 | 0:52
В Англия започна разчистване на победителите
Излизането от ЕС се оказа по-голяма фикция от изборите в България

Великобритания твърдо е тръгнала към дерогиране на народния вот и оставане в ЕС. След като миналата седмица изненадващо Борис Джонсън се оттегли от състезанието за премиер, днес оставка хвърли и Найджъл Фараж – лидер на партията на независимостта. И този път доводите са изключително странни – бил изпълнил мисията си, и нямало за какво да се занимава с политика. Джонсън пък се отказа „с оглед на статуквото в парламентарната група“.

Очевиден е опитът да се дискредитира самата кауза за незавимост от ЕС като се изкарат предатели основните и лица. Но най-вероятно те са заплашени с компромати или дори с убийство, и затова един подир друг си „обират крушите“.

Излизане на Великобритания от ЕС ще е смъртоносен удар върху пропагандата в полза на глобализацията. Това супер корпорациите, които управляват света, не могат да го допуснат. Проблемът не е Обединеното кралство, което може да получи статута на Норвегия или Швейцария и да запази основните си стопански връзки със съюза. Проблемът е, че се стреля директно в тезата за необратимостта на глобализацията и безалтернативността й. Това корпорациите не могат да позволят. Корпорациите са основният печеливш от глобализацията, защото могат свободно да избират къде да произвеждат, и къде да продават, без да поемат никакви обратни ангажименти към съответния регион. Печалбите от тази свобода на капитала са трилиони долари всяка година, толкова биха били загубите, ако глобализацията даде заден.

Разбира се, сметката се плаща от обикновената средна класа, която си губи работните места и доходите, просто за да могат 1% избран елит в корпорациите да живеят в разкош. А глобализацията пропагандно се представя като „свобода и възможности за хората“. Всъщност е свобода и възможности за корпорациите.

Великобритания няма да напусне ЕС. Ще се направи всичко, за да бъде задържана. Очевидно вече виждаме и пълни абсурди в тази посока, от типа на този оставки да подават победителите в референдум. Но то ако от гласуването зависеше нещо, щяха да го забранят, както мъдро пише на един графит.

Добри Божилов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране