10.11.2021 | 9:12
В Македония пробват да свалят Заев
Али Ахмети се срещнал с него и Мицкоски, за да реши най-голямата албанска партия кого да подкрепи

Председателят на парламента на РС Македония Талат Джафери обяви, че в четвъртък, 11 ноември, ще бъде гласуван вотът на недоверие на правителството на Зоран Заев. Джафери потвърди, че в деловодството на парламента е внесено искането за вота от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. Под искането се подписали 61 депутати от 120-местния парламент. Говорителят на партията Александър Николовски заяви, че момента се „водят интензивни преговори и до четвъртък очаква това мнозинство от 61 народни представители да се увеличи“. Ако все пак вотът на недоверие не мине, ВМРО-ДПМНЕ ще иска предсрочни парламентарни избори.

След тежката загуба на местните избори преди две седмици Зоран Заев обяви, че ще подаде оставка като премиер и лидер на социалдемократическата партия СДСМ. Междувременно лидерът на ВМРО-ДПМНЕ проведе преговори с няколко албански партии и в петък обяви, че е сформирал ново парламентарно мнозинство от 61 депутати, което ще гласува за оставката на Заев.

Междувременно лидерът на най-голямата албанска партия Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети проведе срещи със Зоран Заев и Християн Мицкоски, съобщи „Слободен печат“. Срещата била „информативна, за да се чуят мненията на г-н Мицковски относно Преспанския договор, новото име на страната и спора с България“. „Г-н Ахмети проведе среща с г-н Мицкоски и на тази среща са били обсъдени основните програмни точки и дали в бъдеще могат да се съпоставят тези на ДСИ с тези на г-н Мицковски… Другият въпрос е каква е визията на г-н Мицкоски за проблема с България, който е решаващ за започването на преговорите с ЕС. Това са точките, които отварят възможност за сътрудничество с г-н Мицкоски или не в бъдеще, ако ВМРО-ДПМНЕ спечели парламентарните избори“, информираха от партията.

Вестник „Независен“ критикува като лъжа заканите на Мицкоски, че ако партията му спечели изборите, той ще денонсира Преспанския договор с Гърция. След анализ на договора, изданието заключава, че клаузите му са за „постоянно (завинаги) и са неотменими“. Докато договорът с България може да бъде прекратен с едногодишно предизвестие от едната от страните.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране