17.04.2015 | 19:20
В Украйна убиха още двама опозиционни журналисти
И двамата са застреляни с контролирани изстрели

Главната редакторка на украинския в.“Нетешински вестник“ Олга Мороз е открита мъртва в дома си, съобщиха местните медии. По тялото й има следи от насилие. Изданието, което тя ръководеше, излиза в Хмелницка област.

По предварителна версия на разследващите убийството на журналистката може да бъде свързано с професионалната й дейност. В последно време Мороз е подготвяла материал за незаконно изсичане на гори. Първата информация за смъртта на Мороз е от 15 април. Тя обаче е била потвърдена от украинското МВР в Хмелницка област на 16 април, като същият ден стана известно за убийството на още един журналист – основателя на опозиционното издание „Обком“ Сергей Сухобок. Пак на 16 април в Киев бе застрелян критичният журналист Олес Бузина и опозиционният политик Олег Калашников.

Убийствата на Бузина и Калашников са извършени с различни оръжия, но имат еднакъв почерк, заяви съветникът на украинския вътрешен министър Антон Герашченко, цитиран от РИА „Новости“. „И двамата са причаквани около домовете си и двамата са убити с контролирани изстрели, по пет изстрела са произведени, по пет куршума са попаднали във всеки от тях“, уточни Герашченко. Автомобилът, от който е стреляно срещу Олес Бузина, е намерен опожарен в един от кварталите на Киев. Украинският политолог и шеф на Центъра за политически изследвания „Пента“ Владимир Фесенко пък съобщи, че е получил на електронната си поща писмо, в което на украински език организацията „Украинска въстаническа армия“ поема отговорност за убийствата на Бузина и Калашников. В него пишело, че групата е започнала „безжалостна борба срещу антиукраинския режим на предателите и ще говори с тях само с езика на оръжието до пълното им унищожение“.

Около 300 американски парашутисти пристигнаха вчера в украинския град Лвов, за да участват в обучението на войниците от новата Национална гвардия. Американските военни от 173-та въздушно-десантна бригада ще обучат 900 украински военни. Кремъл предупреди, че изпращането на западни военни инструктори и специалисти в Украйна може да дестабилизира силно ситуацията в страната.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране