30.01.2024 | 11:18
Външният министър на Турция изненадващо се срещна с Карадайъ в София
Срещата е била протоколна

Турският външен министър на външните работи Хакан Фидан изненадващо започна визитата си в България с доскорошния шеф на ДПС Мустафа Карадайъ. Това става ясно от пост във Фейсбук на самия Карадайъ.

„Тази вечер имахме протоколна среща с Министъра на външните работи на Р Турция г-н Хакан Фидан на която обсъдихме добросъседските и приятелски отношения между България и Турция“, пише шефът на ДПС в оставка.

Снимките са правени очевидно в резиденцията на турския посланик, което се намира в самия център на София. На едната са Фидан, който преди да стане външен министър беше шеф на турското разузнаване и Карадайъ, а на другата двамата са с турския посланик Айлин Секизкьок.

Нейният мандат приключва съвсем скоро. Само преди дни стана известно, че Турция изпраща много ключов човек за нов посланик в България. Мехмет Саит Уянък ще наследи поста на Айлин Секизкьок в София. Уянък досега бе началник на кабинета на външния министър. Заемал е различни длъжности в Министерството на външните работи на Турция, бил е главен консул на Турция в Женева.

Всичко това се случва след като след оставката на Мустафа Карадайъ Движението за права и свободи бе поето отново временно от Ахмед Доган, а за основен фаворит за поста бе обявен санкционираният от САЩ по закона „Магнитски“ Делян Пеевски. В началото на януари т.г. Доган рязко смени концепцията и предложи в извънредно обръщение към структурите на ДПС партията да има двама съпредседатели и това да са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Това се налага с цел стабилизиране на ДПС в традиционните райони на ДПС и разширяване на партийното строителство в нетрадиционните райони, обясни тогава Доган. Конференцията на ДПС трябва да се състои през февруари 2024 г.

Чак във вторник сутринта ДПС пусна снимки с Фидан и с номинираните за съпредседатели на ДПС Делян Пеевски, председател на ПГ и Джевдет Чакъров. Изрично се посочва, че срещата е била в официалната резиденция на посолството на Турция в София, пише Сега.

Според програма за срещите на Фидан, разпространена от българското външно министерство, той ще разговаря с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. В рамките на деня министър Хакан Фидан ще има срещи с представители на законодателната и изпълнителната власт на Република България, както и с главния мюфтия, пишат още от МВнР.

Очаква се той да има среща и с премиера Николай Денков, и с президента Румен Радев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране