03.01.2024 | 9:58
Върнаха на майката малкия Буда, който нямаше ЕГН заради “дяволската система“
Галя Танева е с установено психично заболяване, което може да бъде контролирано

Върнаха на майката момченцето, което беше родено вкъщи и което беше кръстено Буда, предаде Нова ТВ.  Три години детето живя без ЕГН, а майка му – Галя Танева, отказа да  регистрира, за да не попадне в „дяволската система“.

След като стана ясно, че то е родено в домашни условия без лекари, няма акт за раждане, ЕГН и личен лекар, от община Калояново, където се намира и село Иван Вазово, обявиха, че ще издадат служебно документи на детето.

През април 2023 г. детето бе настанено в приемно семейство, а с решение от Районния съд в Пловдив Галя Танева бе настанена в център за психично здраве, за да ѝ бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза.  Сега детето вече се казва Атанас и има ЕГН.

Адвокатът на Галя Танева Васил Попов заяви, че момченцето и майка му живеят при техен познат, а детето е добре и социализирано. Търси се личен лекар, за да може да бъде записано в детска градина. По думите му няма никакъв риск за детето.

„Случаят е доста парлив и може би и някои от тях се пазят“, заяви адв. Попов по повод информацията, че 10 лични лекари отказват да поемат грижата за детето.

От думите на адвоката стана ясно, че е имало висящо досъдебно производство, което е за това, че Танева е родила дете също в домашни условия, което е починало при раждането. Случаят е преди раждането на Буда.

Все още Галя Танева не работи, но получава подкрепа от социалните служби.

Години жената живее в село Иван Вазово, където ражда и сина си. Според нейния адвокат тя е била с психични проблеми след смъртта на баща си, като близки на Танева не са ѝ оказали подкрепа. Установено е, че тя е с психично заболяване, което, ако бъде лекувано своевременно, може да бъде контролирано.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране