22.02.2016 | 21:05
Василев се разприказва за политици и Цацаров
Банкерът показа списък с фирми, към които Пеевски имал претенции, и разкри, че премиерът заминал за САЩ, вместо да спасява КТБ

Банкерът изгнаник Цветан Василев направи нови разкрития със сензационен привкус за отношенията си с топ политици и за особената роля на прокуратурата.

„Делян Пеевски имаше над 150 млн. лв. кредити при затварянето на КТБ. Когато показах начинанията му на Ахмед Доган, „усмивката му замръзна“, обяви той в интервю, дадено в Сърбия на Сашо Диков за BIT TV. Обвиняемият за източването на КТБ показа списък с фирми, в които Пеевски искал да получи собственост като условие банката да няма проблеми. Сред тях били „Булгарбатак“, 10% от „Виваком“, 30% от „Дунарит“, „Универсиада“ – 50%“, НУРТС, „Петрол“ – уговорената част“, „Плана планина“ (сателитен център на БТК). Списъкът е на немски език, защото е приложен към сигнал, който Василев се готвел да подаде във Виена срещу депутата от ДПС, за който имало и свидетели. Той бил готов да се яви на детектор на лъжата.

Според банкера Пеевски смятал, че всичко, придобивано от банката, му принадлежи. „Логиката на атаката срещу мен бе, че съм правел пари с подкрепата на ДПС, а не съм се отчитал“, поясни той. Василев не смятал, че Пеевски е самият център, но никой все още не бил достигнал „до дъното на айсберга“.

Василев коментира, че Пеевски има огромно влияние върху прокуратурата. По думите му след затварянето на КТБ имало среднощни заседания в следствието и прокуратурата с негово участие, на които са били търсени причини за повдигане на най-тежкото обвинение, заради което може да се издаде международна заповед за арест. Обвиняемият посочи, че главният прокурор Сотир Цацаров е избран с консенсус между ГЕРБ и ДПС и че „почти няма знаково дело след 2012 г., което да не е поръчково – и то от същия център, който поръча и КТБ“. Той подкрепи твърденията на следователя Бойко Атанасов за наличието на шпицкоманда на прокуратурата. Според банкера тя е работила и по казуса „КТБ“. „От години се работи на принципа на моркова и тоягата. За всеки значим в политиката и бизнеса има компромати, които се използват, за да го държат удобен“, посочи банкерът. И изброи случаи на „опрасквания“ – Огнян Донев и Любомир Павлов, Богомил Манчев, аферата „Костинброд“ и Цветан Цветанов.

Банкерът разказа, че през юни при срещата им в Банкя той предупредил премиера какво може да се случи, ако се срине банката. Разказа, че стигнал до дома на Борисов като в криминален роман, защото премиерът се страхувал да се срещне с него. По думите му, вместо да уведоми прокуратурата, Борисов е заминал за САЩ и не е спазил „общението да спаси банката“.

Екип на bTV е намерил нарязани документи, свързани с КТБ, до сградата на столичното следствие на ул. „Монтевидео“. Според следователя Бойко Атанасов унищожаването е започнало след неговите разкрития пред медиите за зависимостите на прокуратурата, включително от депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи телевизията. „Това са договори за продажба на дружествени дялове“, заяви в ефир магистратът, който бръкна в кофите за боклук, за да види изрезките. Mediapool цитира прокуратурата, че до края на седмицата Цацаров ще посети столичното следствие, за да изясни какво се е случило.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране