21.08.2022 | 10:51
Взривиха дъщерята на главния идеолог на Путин
Даря и Александър Дугини трябвало да пътуват заедно, но в последния момент бащата тръгва с друг автомобил

Дъщерята на наричания от американските медии Мозъкът на Путин Александър Дугин – Дария, загина след експлозия на автомобил край Москва, предаде ТАСС, позовавайки се на Андрей Краснов, ръководител на общественото движение „Руски хоризонт“ и познат на загиналата.

„Да, много тежко събитие. Познавах Дария лично. Даша дойде на едно голямо дискусионно събитие, защото „Традиции“ е фестивал, но не в класическата си форма, а е дискусия за актуалните тенденции в културната, музикалната, филмовата, литературната сфера. Аз самият бях там. Близо до село Болшие Вяземи е имало детонация, колата се е запалила веднага, изцяло е била обхваната от пламъци. Тя е загубила контрол, защото е карала с висока скорост и е излетяла на отсрещната страна на пътя“, разказа Краснов, цитиран от БТА.

По думите му колата е на баща й, а той пътувал по друг начин. Дугин се върнал на мястото на трагедията.

„Доколкото разбрах, мишена е бил пряко Александър Гелиевич, а може би и двамата“, добави още Краснов.

Според руските медии Даря Дугина е карала Land Cruiser, който се е взривил в движение, и е загинала на място. Очевидци твърдят, че взривът бил заложен под колата, която моментално е пламнала, излязла е от пътя и се е блъснала в крайпътна постройка. Става дума за 200-300 грама тротил.

Баща и дъщеря трябвало да пътуват заедно, но в последния момент Дугин решава да ползва друга кола.

Премиерът на ДНР Денис Пушилин веднага обвини „терористите от украинския режим“ за атентата, чиято цел била Александър Дугин.

30-годишната Даря Дугина бе политически наблюдател на Международното евразийско движение, начело на което бе нейният баща. Тя активно сътрудничеше на прокремълските телевизии “Русия днес”, сред авторите е на “Книга Z” за руското нахлуване в Украйна.  Тя попадна през юли в санкционните списъци на Великобритания именно заради инвазията на Русия в Украйна.

Кой е Александър Дугин

Александър Дугин е известен като философ и консервативен публицист, един от идеолозите на „руския свят“ и неоевразийството – концепции за доминиране на Русия над съседите ѝ, противопоставяне на САЩ и НАТО и разпространяване на влиянието ѝ на евразийския континент. От години Дугин призовава Москва да се изявява по-агресивно на световната сцена, напомня Би Би Си.

Западните медии го наричат един от основните идеолози на съвременна Русия, който се слуша от Владимир Путин, много служители по сигурността и от Кремъл.

През 2014 г. Дугин е известен с острите си антиукраински изказвания, по-специално когато коментира трагичните събития в Одеса на 2 май и призовава „да се убива, да се убива и да се убива“. Той категорично подкрепя войната в Украйна и в неотдавнашния си пост изисква руските елити открито да се произнесат по този въпрос.

„Смятам, че всички високопоставени служители в Русия трябва открито да изразят мнението си. Или да напусне поста си. Някои от тях са подозрително мълчаливи. И ние безразборно започваме да тълкуваме тяхното мълчание по свой начин. Не ни въвеждайте в изкушение, като произнасяте ясно и силно само една буква Z. Или честно да се махне от погледа“, пише Дугин.

Дугин е в списъка със санкции на ЕС от 2014 г. и в списъка със санкции на САЩ и Канада от 2015 г. заради предполагаемото му участие в анексирането на Крим от Русия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране