13.02.2023 | 11:08
За Андрей Райчев, законът „Магнитски“ неморален, но политиците ни са изплашени до смърт
Някакъв чужденец идва и казва кой е корумпиран, но не дава на българското правосъдие доказателства...

Законът „Магнитски“ е неморален. Някакъв чужденец идва и казва кой е корумпиран, но не дава на българското правосъдие доказателства. Това заяви в „Тази сутрин“ политологът Андрей Райчев.

„За един от представителите ни се казва, че имал 5 милиона в офшорна сметка. Щом си толкова сигурен, значи знаеш сметката и може да я предадеш. Това е като в баснята с вълка и агнето. Виновен си, защото съм гладен“, добави той.

„Смисълът от закона „Магнитски“ е да се изплашат до смърт българските политици. Това ще има последици след изборите. Когато ще стане баланса, съветите, които ще се получават в едно посолство няма да са така неутрални“, обясни Райчев.

„Това е един експеримент за това как ще реагират българите. Той е интересен. Аз се обзалагам, че Америка губи от това“, подчерта той.

„САЩ има последователна линия за борба с корупцията в различни точки по света. Законът „Магнитски“ няма доказателствена стойност. Обвиненията, които са изнесени в публичното пространство, са достатъчно сериозни, за да провокират прокуратурата ни да действа по-активно. Затова се задават въпроси за това защо досега не е разпитан Божков при наличие на толкова много технически средства и докъде стигнаха проверките срещу Горанов“, коментира пък преподавателят по политически комуникации Иво Инджов.

„Със сигурност ще има последици. Изплашени са в момента. Видяхте как Бойко Борисов панически се дистанцира от Владислав Горанов, който бе министър на финансите, а във Фейсбук го наричат ковчежник на ГЕРБ“, добави той.

Най-неадекватна остана позицията на ДПС, които още бранят Пеевски, заяви Инджов.

„Не знам какви ще са щетите върху ГЕРБ. Много аспектно е това въздействие на тези списъци. Не знам защо не оповестяват някой от сегашните деятели на корупцията, а само бивши“, каза пък политологът доц. Стойчо Стойчев.

„Владислав Горанов беше освободен като министър на финансите заради съмнения за връзки с Делян Пеевски. По същата линия бе санкциониран той от Бойко Борисов преди 2-3 години. Защо сега излизат тези неща, а не преди три години?“, попита той.

„В България разговорът за политиката е почти общуване за корупцията. Събеседването между политиците са обикновено свързани с взаимни обвинения за кражба. Най-лошото е, че разговорът на нашите политици със западните е непрекъснато доносничене за това кой краде“, коментира Райчев.

Поради тази причина България е нарочена за най-корумпираната страна. „Магнитски“ в никоя друга европейска държава не се прилага, добави той.

„Левицата в цял свят е болна, защото от партии на труда, станаха на пенсионерите, на бедните и т.н. Те престанаха да търсят централната си идентичност – защитата на труда. Ще победи не този, който вика най-силно и има най-много интриги, а защитникът на работническата класа“, каза още политологът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране