28.03.2024 | 10:01
Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебния кабинет?
Няма правен механизъм, който да задължава да се поеме поста на премиер, обясни бившият министър на правосъдието Пенчо Пенев
Снимката е илюстративна

Възможно е да се отиде и към конституционна криза. Надявам се това да не се случи, но опасност има. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ бившият министър на правосъдието и бивш конституционен съдия проф. Пенчо Пенев.

„Тя е в двете посоки. Първата е свързана с номинациите на мистър-председател. Няма правен механизъм, който да задължава да се поеме този пост. Въпросът е на убеждения и на разговори“, добави той.

„Вторият въпрос обаче е по-важен. Там има двусмисленост в тълкуването. Това е новият член 99, който не поставя ясно въпроса за политическата отговорност, а централният въпрос при функционирането на служебното правителство е – кой носи политическата отговорност за него и каква е политическата отговорност на самото правителство“, заяви професорът.

„Възможно са две тълкувания. За мен правилното е, че президентът трябва да отговаря политически за служебното правителство, но за да стане това той трябва да участва при съставянето на правителството, като то бъде съгласувано с него“, посочи проф. Пенев.

„Другото тълкуване е президентът да бъде само регистратор, но тогава откъде ще дойде неговата политическа отговорност. За да се ангажира отговорност, той би трябвало да участва. Трябва да се получи състав, на който той да има доверие“, каза още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране