06.11.2020 | 17:48
Заев с обвинение срещу България
България уведоми днес ЕК, че не приема предложената преговорна рамка за приемане на Северна Македония в ЕС

„Имаме първата блокада от страна на България. Днес беше нарушен чл. 2 от Договора, ние досега не сме нарушавали нищо. Това е първото неприятно усещане. Трябва да бъдем разумни и да решим спора по приятелски начин“, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

Според северномакедонският премиер от страна на България е изпратено не особено приятелско послание, блокирайки преговорната рамка между Северна Македония и ЕС на днешното заседание на Комитета на постоянните представители към Съвета на Европейския съюз.

Съгласно чл. 2 от Договора за добросъседство, България трябва да ни подкрепя по пътя към интеграцията. „Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО”, е записано в чл. 2, т. 2 от Договора.

Премиерът е оптимист, че по време на следващите две срещи на работните групи може да се стигне до сближаване на позициите и се надява на положителен изход от срещата с българския премиер Бойко Борисов в понеделник.

Заев припомни, че между двете страни има интензивен диалог, особено между двете министерства на външните работи, изразявайки увереност, че ще бъде намерено решение. Македонският премиер повтори, че няма да бъде сключено ново споразумение или анекс, но това е разяснение, което може да се даде под формата на изявление, писмено или устно, с крайната цел да се придвижат нещата напред.

Следващата среща на Смесената българо-македонска комисия е планирана за 5 декември, а за следващата година са предвидени още 5 срещи.

Очаква се окончателният текст на преговорната рамка между Северна Македония и ЕС да бъде одобрен на среща на външните министри на страните членки. Първоначално срещата беше за планирана за 10 ноември, но днес стана ясно, че ще е на 17 ноември.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране