05.06.2015 | 10:29
Заседанието на парламента се провали заради липса на кворум
Управляващи и коалиция взаимно се обвиняват кой е саботирал заседанието

Петъчното заседание на депутатите се провали поради липса на кворум. В пленарната зала се регистрираха само 113 народни представители и въпреки направените три опита да се формира кворум, в залата така и не се събраха достатъчно депутати.

В четвъртък депутатите гласуваха да няма петъчен парламентарен контрол и да се гласуват закони.

В петък депутатите трябваше да гледат промени в Закона за горите и да продължат гласуването на второ четене на текстове от Закона за здравното осигуряване, свързани с разделянето на здравните услуги в три пакета – базов, допълнителен и спешен.

”По програма като първа точка щяхме да гледаме на първо четене Закона за горите. Предвид на това, че преди три месеца наложихме мораториум, трябваше да действаме бързо. Искаме да направим бързо приемане на закона, за да не налагаме втори път мораториум. БСП и ДПС саботираха заседанието като не се регистрираха”, заяви депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя призова коалиционните партньори да осигурят кворума, но това не се случи.

В отговор съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че почти всички техни депутати присъстват и присъствието им е процентно съизмеримо с това на депутатите на ГЕРБ . ”Нашата група е почти цялата тук. От нашата група отсъстват 6 – 7 души, от ГЕРБ двадесетина”, заяви той. Кънев също смята, че кворумът е бил провален от БСП и ДПС.

”Отново се оформи старата коалиция от предишния парламент. Виждате, БСП, ДПС и ”Атака” ги няма в зала или ако са в зала, не се регистрират. Очевидно, че старата любов ръжда не хваща”, каза зам.-председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев.

Опозицията пък обвини за липсата на кворум управляващите. ”Много се разхайтиха депутатите от ГЕРБ и от управляващата четворна коалиция. Това беше начин да им бъде припомнено. Всички български граждани ходят на време на работа. Така че хората от четворното мнозинство да бъдат така добри да идват на време на работа”, заяви депутатът от БСП Мая Манолова.

Тя заяви, че Законът за горите, който трябва да се гледа като първа точка от дневният ред е важен за нейната парламентарна група и посочи, че той ще бъде приет.

”Има резон в това ДПС да не се регистрират, защото трябваше днес трябваше да се гледа Законът за горите, а наложеният мораториум за износ на дървесина изтича. Естествено на всички е известно, че точно ДПС е в основата на така наречената дървена мафия и благодарение на техните кръгове от мафиотски дървени фирми българската гора се намира в това състояние”, коментира Валери Симеонов от Патриотичния фронт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране