22.05.2015 | 18:46
Защитен свидетел на прокуратурата открадна сградата на КТБ
Оманският фонд щял да съди България за умишлен фалит на банката, изтъкна Иван Костов

Сградата на КТБ на софийския площад „Гарибалди“ вече е собственост на защитен свидетел. Това разкри бившият премиер (1997-2001) и основател на ДСБ Иван Костов в разговор по Би Ти Ви.

Той продължава да е убеден в умишления фалит на КТБ. Самият Костов си призна, че е бил сред вложителите на банката с преференциален влог с по-високи лихви.

Според експремиера фалитът на банката не е струвал нищо на държавата, независимо от платените на вложителите компенсации.  Бившият премиер прогнозира още по-мрачни събития около КТБ ако бъде доказан умишленияг й фалит.

„Най-страшното, което ще се случи, е, че тези спорове кой е прав или не за КТБ няма да се решат в България от медиите, няма да е в Народното събрание, нито пък в правителството. Този въпрос ще се реши от европейски съд, защото Оманският фонд съди България вероятно за умишления фалит на КТБ. Ако съдът счете, че аргументите му са достатъчно солидни, тогава ще има нарочен, умишлен фалит на КТБ и никой в България не може да го промени“, смята Костов.

За себе си той каза, че е „само щрих от пейзажа“, тъй като в момента тече мощна атака срещу българската политическа система. „Внушава се, че тези, които са си вложили парите в банката, са престъпници, да се публикуват имената на най-големите вложители е активно мероприятие“, твърди още Иван Костов.

Договорът му по влога в КТБ бил сключен по Търговския закон и на база на договора той имал право да го прекрати, когато иска. Костов си е прекратил договора с банката, а не го е променял, нито преформатирал. „Това са отношения между мен и банката. Това е одобрено от квестори и от Фонда за гарантиране на влоговете.  Няма как да бъда изкаран виновен, че съм си спасил парите. Още по-малко дължа обяснения на медиите“, допълни Иван Костов.

Той заяви, че познава Цветан Василев от 2002 г. Тогава управляващата партия НДСВ изхвърлила фондация „Демокрация“ от сградата й. Банкерът помогнал на фондацията да се спаси, като й дал кредит.

Костов допълни, че Василев никога не е искал от него услуга по политически въпроси. „В този период и после аз съм бил в опозиция и няма как да му помогна. КТБ се създаде през 2001 г., когато бе продадена от „Булбанк” на друго лице. После като акционер в банката влезе и Цветан Василев“, обясни политикът.

Той допълни, че двамата с Василев не били точно приятели, но достатъчно близки. Цветан Василев помагал на много хора, отнасял се с разбиране. Банкерът имал дълбоки познания по икономика и винаги бил интересен събеседник. „Лошо е това, което се случи накрая. Грешката му е, че позволи да бъде осъществена атаката срещу КТБ. Винаги отговорността за това е на мажоритарния собственик. Той е допуснал тази атака. Друг е въпросът колко силна е била атаката“, каза Костов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране