09.10.2023 | 11:31
Защо се провали израелското разузнаване?
Атаката на "Хамас" е най-големият провал на "Мосад" от 50 години насам

Ислямисткото движение „Хамас“ предприе преди ден своята най-голяма атака срещу Израел от самото си създаване през 1987 г. – в началото на Първата палестинска интифада. Конфликтът тепърва се разгаря, като израелският премиер Бенямин Нетаняху се закани снощи да унищожи радикалната групировка, която взе властта в ивицата Газа през 2007 г.

Стотици убити израелци, палестински бойци, сеещи смърт в израелски градове, кадри на горящи танкове и еврейски заложници, отведени в крайбрежния анклав. Всичко това изглеждаше немислимо, до вчера.
В събота сутринта, след като хиляди ракети полетяха и вероятно стотици палестински бойци проникнаха в Израел от ивицата Газа, движението Хамас обяви, че е започнало „военна операция“ срещу еврейската държава, за да сложи край на поругаването на ислямски светини и на посегателствата срещу палестинците от страна на Израел и еврейските заселници в окупираните територии. Впрочем движението, обявено от Съединените щати и Европейския съюз за терористична организация, не признава правото на съществуване на Израел.

Напоследък ситуацията в Близкия изток отново се изостри, особено на Западния бряг на река Йордан, отбелязва ДПА. В четвъртък и петък четирима палестинци бяха убити от израелската армия на окупираната територия.  При все това такова голямо нападение от ивицата Газа, от която Израел се изтегли през 2005 г. и оттогава държи под блокада, е

огромна изненада

И докато сраженията още продължават, един въпрос вече неминуемо стои на дневен ред: как израелското разузнаване, което има легендарна репутация и е смятано едва ли не за най-доброто в света, не успя да предотврати, или поне да узнае нещо, за операция от толкова голям мащаб?

„Нямаме представа как е могло да се случи това“, казаха представители на израелските власти в отговор на въпрос на Би Би Си как, с всичките си огромни ресурси, израелското разузнаване не е установило, че се готви подобна атака.

Представители на правителството на американския президент Джо Байдън от своя страна заявиха, че не са били предупредени за възможно нападение от никой от близкоизточните си партньори.

Учудващо е, че комбинираните сили на службата за вътрешна сигурност Шин Бет, външното разузнаване Мосад и армията не са предугадили какво се готви. Или, ако все пак са го направили, не са се задействали, отбелязва Би Би Си. Израел има може би най-големите и добре финансирани разузнавателни служби в Близкия изток. Той разполага с информатори и агенти както в палестинските групировки, така и в Ливан, Сирия и други държави, посочва Би Би Си.

И това не е всичко:

израелските служби са се доказали с прецизни операции, убивайки на различни места по света врагове на Израел след внимателно проследяване. Такива покушения са били извършвани с дронове, с поставяне на проследяващо устройство на автомобила на съответния човек и дори с експлодиращи мобилни телефони.
Нещо повече, по протежение на оградата на границата между ивицата Газа и Израел, където ситуацията традиционно е напрегната, има камери и сензори за движение на земята, а военни патрулират редовно. Оградата с бодлива тел е била замислена като „умно препятствие“ за предотвратяване именно на нападения като вчерашното, отбелязва Би Би Си.

И все пак бойците на Хамас просто си проправиха път в Израел, било то изрязвайки дупки в оградата, от морето или дори с парапланер.

Подготовката и осъществяването на такава координирана, сложна атака, включително набавянето и изстрелването на хиляди ракети, точно под носа на израелците, са изисквали извънредно равнище на оперативна сигурност в редиците на радикалното движение, коментира Би Би Си.

Агенция „Блумбърг“ пише, че изненадващото нападение на Хамас е довело до обвинения в израелската разузнавателна общност. Анализатори вече определиха атаката като най-големия провал на израелското разузнаване от Войната от Йом Кипур точно преди половин век.

По ирония на съдбата, или може би по замисъл на ръководството на Хамас, операцията бе предприета точно 50 години след като коалиция от арабски държави напада изненадващо Израел на един от най-големите еврейски празници – Деня на изкуплението.

През октомври 1973 г. Израел, имащ самочувствието на победител в Шестдневната война през юни 1967 г., е хванат неподготвен. И макар все пак да успява да се стабилизира и да отблъсне нападателите, еврейската държава дава над 2600 жертви. За сравнение, загубите на Египет възлизат на 15 хиляди души, а Сирия губи 3500 войници. Израел обаче не е давал толкова много жертви в никоя друга война от своето създаване преди 75 години, отбелязва Ройтерс. Не е изненадващо, че израелските медии вече задават въпроси на военните и политическите ръководители на страната как е възможно историята да се повтаря.

Вече е започнало голямо разследване,

казаха пред Би Би Си представители на израелските власти и прогнозираха, че въпросите „ще продължат с години“. Но колкото и изненадваща да бе вчерашната атака, една стара максима гласи, че армиите винаги са готови за предишната война. До голяма степен това важи и за разузнавателните служби: колкото и добре да си вършат работата и с каквито и технологии да разполагат, врагът също се приспособява и винаги може да измисли нещо ново. След което те си научават урока и запълват пропуските. Преди врагът пак да измисли нещо ново…

И докато търси отговори в дългосрочен план, Израел има няколко краткосрочни задачи: да неутрализира палестинските бойци, проникнали на негова територия, да освободи всички заложници, да ликвидира военния потенциал на Хамас и да не позволи насилието да обхване окупирания Западен бряг на река Йордан и съседен Ливан.

БТА

Рухна митът за най-умната и хитра нация

Нападението на групировката Хамас срещу Израел вероятно ще доведе до масирано военно отмъщение в ивицата Газа и до по-широки последици, които ще надхвърлят границите на Близкия изток, пише „Блумбърг“.

„Не мога да изключа война на няколко фронта, която би представлявала много сериозна заплаха за Израел“, цитира агенцията бившия израелски съветник по националната сигурност Гиор Ейланд.
Той добави, че Израел предпочита да се бори с един враг в даден момент и няма да бърза да открива още един фронт.

Междувременно от движението „Хамас“ обявиха, че по време на мълниеносната си операция срещу властите в Тел Авив са взели достатъчно евреи за заложници, че да им стигнат за обмена на всички палестинци, които в момента лежат в израелски затвори, съобщи Al Jazeera. Израелският военен експерт Давид Хенделман коментира пред BBC защо Израел не е бил подготвен за атака на Хамас.

„Оценката на израелското разузнаване беше, че „Хамас“ не е готов към ескалация точно сега, след като през последните седмици бяха осигурени повече разрешителни за работа в Израел, а в Газа влезе поредният транш катарски пари. Предполагаше се, че настоящите им искания са удовлетворени и че те няма да се бият сега, а ученията са просто сезонни, както се е случвало и преди“, обясни Хенделман.
Според него разузнаването не е открило и пряка подготовка за операцията.

„Затова армията се отпусна, на границата нямаше бойна готовност, „Хамас“ постигна пълна изненада при нападението и съответно постигна неочаквани успехи дори за себе си“, отбеляза експертът. Според Хенделман това за пореден път показва, че оценката на намеренията не бива да замества напълно оценката на възможностите и че напасването на планираните действия на противника към концепцията за това, което смятаме за благоприятно и неблагоприятно за него, води до катастрофални последици.

Случващото се в Израел бе коментирано и от бившия депутат в руската Дума Александър Невзоров, който избяга в Украйна и стана неин гражданин. „Уви, пред очите ни рухват митовете за „най-умната и хитра нация“, за непобедимата армия, за най-надеждните танкове, за най-доброто ПВО и за най-доброто разузнаване в света“, написа той в Телеграм канала си, публикувайки видеа как палестинците отвличат евреи за заложници и как превземат необезпокоявано танковете в израелска военна база…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране