14.12.2019 | 23:18
Затвориха ВЕЦ, замърсил река Въча с нефтопродукти
Басейнова дирекция стартира наказателна процедура срещу НЕК

ВЕЦ „Въча 1“ е виновен за замърсяването на река Въча с нефтопродукти вчера, съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева, цитирана от бТВ. Служители на „Басейнова дирекция“ в града са проследили замърсяването по течението на реката и са стигнали до нарушителя.

Резултатите от пробите на водата ще са готови другата седмица, тогава ще се разбере с какво точно е била замърсена реката.

По закон предвидената глоба е между 5 и 15 хил. лева. „Операторът на ВЕЦ-а е длъжен да установи причината за замърсяването. Ако пробите покажат отклонение, централата ще понесе и санкция от 5 до 15 хиляди лева“, обясни областният управител Дани Каназирева, цитирана от „Фокус“. Според нея мащабът на замърсяването не е голям, но е недопустимо да го има.

Басейнова дирекция е издала предписание на НЕК ЕАД за незабавно преустановяване изпускането в река Въча. Заради неспазване на предписанието днес беше преустановена работата на ВЕЦ „Въча 1“, а дирекцията стартира административнонаказателна процедура срещу НЕК.

При оглед на мястото на изтичане на преработени води от ВЕЦ „Въча 1“ в река Въча са констатирани петна, образуващи филм по водната повърхност.

Заради ремонтни дейности на ВЕЦ „Въча 1“ преди няколко седмици беше спряно изпускането на вода и това доведе до смъртта на тонове риба.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране