11.03.2023 | 10:48
Зеленски ще преименува Русия на „Московия“
Предложението идва на базата на петиция на уебсайта на Зеленски, която събра 25 000 подписа
Украинкият президент забавлява руската публика на Нова година

Украинският президент Володимир Зеленски възложи на премиера Денис Шмигал задачата да проучи дали е възможно Русия да се преименува на Московия на украински език, съобщава ТАСС.

Предложението идва на базата на петиция на уебсайта на Зеленски, която събра 25 000 подписа и бе предоставена на украинския президент за разглеждане. Той поиска от Шмигал да разбере дали в исторически и културен план този ход е възможен и какви последствия би довел спрямо международното право.

Налице са и други предложения в петицията, като например терминът „Руска федерация“ да бъде заменен с „Московска федерация“, а „руснак“ с „московчанин“. По информация на ТАСС такива предложения са били представени и от градския съвет на Киев през януари 2022 г., след като регионалните власти от украинските региони Лвов и Ровно са имали подобни инициативи през декември 2021 г.

За друг случай можем да потвърдим и припомняме, че през юли 2019 г. съветникът на Володимир Зеленски и кандидат за депутат от президентската партия „Слуга на народа“ Никита Потураев обяви желанието си Русия да бъде преименувана на „Московия“. През последните години в Украйна остро стои езиковият въпрос, а в страната не спират призивите за забрана или преименуване на всичко, което е свързано по някакъв начин с Русия или с руския език.

2 коментара

  1. Зоя Деянова каза:

    Зеля е пЕдалче.

  2. Анонимен каза:

    Тоя управи Украйна и тръгнал за Русия да мисли,тая Американска подлога.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране