17.04.2024 | 19:10
Живко Коцев с обвинение за участие в организирана престъпна група
Бившият главен секретар на МВР е на свобода срещу гаранция от 20 000 лв.

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен като обвиняем за участие в организирана престъпна група по делото, свързано с Агенция „Митници“. Това съобщи Софийската градска прокуратура. Коцев се е възползвал от правото си да не дава обяснения.

Той е пуснат под гаранция от 20 000 лв.

„Заедно с адвокат Даниела Доковска нямаме съмнения, че Живко Коцев не е извършил абсолютно никакво престъпление“, каза Илиян Василев, който е другият адвокат на бившия главен секретар на МВР след края на разпита на Коцев в Комисията за противодействие на корупцията.

В 14.30 ч. днес Коцев дойде на разпит в комисията, придружен от двамата си адвокати, призован по делото за организирана престъпна група за подкупи, контрабанда и търговия с влияние, свързано с Агенция „Митници“.

„На по-късен етап ще получите отговори на всички въпроси. Имайте търпение, моля ви“, беше единственият коментар на Коцев на влизане.

Досега беше известно, че Коцев е защитен свидетел на прокуратурата по делото за организирана престъпна група за контрабанда, по което са обвинени вече бившата шефка на митниците Петя Банкова, както и Стефан и Марин Димитрови. По същото дело се издирва и Никола Николов – Паскал, за когото се допуска, че е бил предупреден преди ареста си и е напуснал страната. Няма информация дали Паскал е обявен за издирване.

В момента в ареста са само Банкова и Стефан Димитров. А Софийският апелативен съд два пъти отлага заседанието по жалбата им срещу постоянното им задържане заради адвокатите им. За Марин Димитров прокуратурата още не е искала задържане под стража, тъй като той се почувства зле и влезе в болница. Утре ще е третият опит Софийският апелативен съд да разгледа мярката за неотклонение на Димитров и Банкова.

Живко Коцев се превърна в един от героите в скандала с Агенция „Митници“, който в последните дни се вихри и на политическата сцена. Той получи голяма подкрепа от ПП-ДБ, а в последните си часове на поста премиерът Николай Денков сезира специалния прокурор, който разследва главния, със сигнал, че и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е притискал Коцев да подаде оставка от поста главен секретар на МВР. Коцев наистина подаде оставка, после я оттегли, а в крайна сметка беше освободен с президентски указ от служебното правителство на Димитър Главчев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране