12.05.2022 | 22:38
100 млн. долара месечно печели Лукойл от спекулации с цени на бг горива
Цялата схема става през швейцарската компания на руснаците Литаско

Енергийният експерт Илиян Василев разказа цялата схема, по която цените на горивата в България, вместо по евтиния руски петрол, се ориентират по скъпия Брент, който обаче тук НЕ преработваме, в предаването на Люба Кулезич Честно казано по Евроком.

Понеже разликата в цените е 35 долара на барел, по неговите сметки, за Лукойл остава горница около 100 млн. долара или близо 200 млн. лв. месечно. Цялата схема става през швейцарската компания на руснаците Литаско.

Експертът разкритикува съглашателството на вицепремиера Асен Василев с монополиста. Той даде 2 версии на каква база почива то – личен интерес или политическа сделка.

Вместо да се контролират цените, които са измамни и да се съберат данъците в милиарден размер, ще се бърка допълнително в джоба на данъкоплатците с бонуси по 25 ст. на литър. Така интересът на руснаците – пълненето на джобовете на Путин, ще бъде защитен, а бюджетът ни – двойно ощетен. Същото е с идеята за намаляване на акциза – той и сега е най-ниският в ЕС, а неплащането му ще бъде още 1 бонус за руснаците, които 12 от 15 г. не плащат и данък печалба според НАП.

Илиян Василев обясни, че във военно време пълният контрол над фирмата е станал държавен (беше отстранен и досегашният й собственик) на Кремъл. Финансирайки Лукойл чрез бездействието на властта ни да си събира нужното и да защити потребителите, което е длъжна да прави, тя налива огромни пари директно за войната на руснаците.

Той подкрепя идеята за поемане от България на контрола върху Лукойл Нефтохим, както вече се готви да направи Италия със своя Лукойл – Сиракуза.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране