22.09.2022 | 9:27
114 години независима България
Велико Търново е център на тържествата, президентът честити празника

България отбелязва 114 години от обявяването на независимостта на страната. Центърът на тържествата ще бъде старата българска столица Велико Търново, където през 1908 г. княз Фердинад, заедно с министрите от правителството на Александър Малинов, прочита Манифеста на Независимостта.

Президентът Румен Радев честити 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България с пост във Фейсбук.

Преди 114 години предците ни отхвърлиха всяка претенция, че България може да бъде подвластна някому. Че националното ни развитие, обществен живот и култура могат да бъдат заложник на чужда воля“, пише държавният глава.

Той отбелязва, че актът на Независимостта е неизбежен резултат на съзнанието за собственото ни национално достойнство и дързостта на този пример ще продължи да вдъхновява бъдещето ни.

„Големият урок от 1908 г. е, че единственият легитимен изразител на народната воля може и трябва да бъде българската държава. Наш дълг е да помним, че Независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява срещу външни и вътрешни посегателства“, се казва още в публикацията на президента Румен Радев.

Денят във Велико Търново започна със света литургия, която отслужи Великотърновският митрополит Григорий в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново, където княз Фердинад прочита Манифеста на Независимостта.

По традиция след края на службата владиката ще извърши водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

На крепостта „Царевец“ в 10:30 часа с военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме. Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът Даниел Панов ще произнесат празнични слова.

Гостите и жителите на Велико Търново ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта – мястото, където за втори път е бил прочетен манифестът пред великотърновското гражданство на 22 септември 1908 година.

В 11:30 часазапочва тържественото шествие, в което ще се включат над 500 ученици от великотърновските училища, гости и граждани, както и участниците в 15-то издание на Фестивала на военните оркестри. Пред паметника „Майка България“ ще бъде поднесен гирлянд от цветя в знак на преклонение.

Акцент в празничния ден е национална кръгла маса на тема „Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно положение и перспективи“. Във форума ще участват водещи юристи, конституционни съдии, историци, архитекти и общественици, представители на културните индустрии, туризма и опазването на историческото наследство. Инициатор на дискусията е сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“.

Основна цел на събитието е да обедини най-добрите идеи и конкретни предложения за юридическа легитимация на статута на града и възможностите му за развитие, каза заместник-кметът Нейко Генчев, който е член на сдружението.

В следобедните часове ще се състои традиционното голямо великотърновско хоро с участието на любителски танцови формации.

В 19 часа започват строеви хватки с оръжие от представителна част на НВУ „Васил Левски“ пред крепостта „Царевец“.

В 19:30 часа премиерът Гълъб Донев ще участва в тържествената заря-проверка, като ще поздрави представителните роти и ще произнесе приветствено слово по случай официалния празник.

С аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ и празнични илюминации ще приключи празничният ден.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Независими ли сме или така се водим не вярвам да сме,нашите политици се ог@зват на всеки Господар.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране