05.10.2017 | 20:05
Ако Някой срещне някой, ще му стане кум
Гейт до гейта ред по редом

На брифинг в НС БСП извадиха нови данни за кумо-зетьовщината на ГЕРБ – този път в Габрово. Цветан Цветанов реагира с кулоарен контрабрифинг.

***

Цветан Цветанов: Томислав Дончев е в изпълнителната власт и в законодателната – периодите, когато е ставал народен представител, от десет години живее в София. Неговият брат е останал да живее и да работи в Габрово. Ако той има необходимите професионални качества и той си изпълнява неговите задължения, и е спазена цялостната процедура, защото Томислав Дончев, ако го беше назначил, когато беше кмет на град Габрово, щяхме да сме съгласни с всички тези твърдения и разбира се, щяхме да вземем и някакво отношение. Но сами разбирате, че вие като журналисти, аз съм убеден, че имате много приятели или приятелски семейства, на които сте кумували; които сигурно са пак в сферата на медиите. Това означава ли, че вие под някаква форма ползвате тези привилегии, когато кумувате на някого и някой ваш приятел се е обърнал към вас? Само да направя едно уточнение. Партия ГЕРБ се учреди декември месец 2006 г. Всички тези хора, които днес ги виждате тук в парламентарната група, и всички тези, които станаха и общински съветници, и кметове на населени места, и кметове на градове, те преди това не се познаваха. И съвсем нормално е, когато станем приятели през тези 10-11 години, някой да се обърне към някой приятел, с когото прекарва ежедневието си, и да каже: ше ми станеш ли кум като свидетел на една сватба?

…Томислав Дончев, благодарение на неговата компетентност, на неговата инициативност, той успя в първия си мандат да създаде условия за европейското бъдеше на община Габрово. Томислав Дончев можеше да си изкара мандата и да си стои като кмет. Но ние оценихме неговия капацитет и той стана министър по европейските фондове. Страната ни спечели от такова назначение. Страната ни печели от тези качествени хора, които са на определени позиции. Извинявайте, но Томислав Дончев не назначава в община Габрово. И това, че неговият брат работи в общинска фирма, доколкото разбрах, и то „Озеленяване“ – кажете ми какви са стратегическите решения, които са относими за взимането на дадено решение? Ако това е проблемът, аз съм убеден, че може би Томислав Дончев в момента сигурно трябва да се обади на брат си да каже: брат ми, извинявай, но понеже аз съм еди-си какъв, ти просто трябва да напуснеш. Това предлагате.

…Трябва да ви кажа, че това са несериозни неща. Има Закон за конфликт на интереси. Ако бъде доказано, че има конфликт на интереси, дори ние ще вземем отношение, не е необходимо някой друг да ни го казва. И разбира се, тази информация, която в момента се тиражира в публичното пространство, разбира се, че ние ще си направим и съответните засичания на тази информация, но повярвайте, че това, в което искат да вкарат държавата – в една спирала, те искат да ни отклонят само и единствено от това, което има днес държавата като акцент – европейско председателство, срещи на Борисов с балканските лидери, Западните Балкани стават приоритет в европредседателството; ще се говори за сигурност, за регионална политика, за свързаност между съседни държави и Югоизточна Европа, и да бъдем част от силна и обединена Европа – това е, което всъщност искат да ни отклонят!

***

Междувременно Цветанов се извини от парламентарната трибуна за личните нападки към президента, дошли от ПГ ГЕРБ: „Не трябва да допускаме от парламентарната трибуна да се говори за лични теми, свързани с личния живот на президента“. По този начин Цветанов се разграничи преди всичко от себе си и своите златни уста, с които наскоро изрече думите:

„За мен политик, който иска да дава морални оценки и да бъде съдник на процесите, той трябва да изповядва на първо място семейните ценности. Това мога да го отправя като питане към президента Радев. Не е ли така? Може ли да даваш морални оценки при положение, че… мисля, че по-добре е да спра.“

(Много дълъг спирачен път, бе!)

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране