29.02.2024 | 11:01
Арестуват „Червеният пират“ до няколко дни? И Калин Стоянов е заплашван от скитника
Вътрешният министър сподели, че не обърнал никакво внимание на предупрежденията от човек, който продължава да тормози магистрати и шефове на институции

Имаме насока за човека, който заплашва магистрати и твърди, че има поставени бомби в различни институции. Надявам се до няколко дни да го задържим. Това каза в интервю за бТВ министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

На въпроса дали и той е бил заплашван той отговори, че не е обърнал внимание на предупрежденията на „Червеният пират“. „Аз лично не съм се интересувал дали съм получавал такава заплаха. Дори да е имало нещо подобно, ми е казано от хората, които работят по този случай, че това е пак от този човек, който пуска многократно сигнали към всички“, заяви министърът.

След като журналистката Владислава Тричкова изтъкна, че още през миналата седмица шефът на СДВР й е казал, че Петьо Петров – Еврото е жив и е в съседна държава, Стоянов заяви, че не може да каже къде е. „Това, което знам със сигурност, е, че е обявен за държавно издирване“, добави той.

След като Тричкова припомни, че през миналата седмица директорът на СДВР намекна, че вече има следа и най-вероятно заподозрян за убийството на Мартин Божанов-Нотариуса, Калин Стоянов каза, че Любомир Николов не е човек който казва нещо случайно. „Щом го е заявил, има нещо предвид. Основните въпроси следва да са към разследващия екип“, посъветва я той.

Министърът изтъкна, че в СДВР има 28 сигнала, свързани с Мартин Божанов. От тях 22 са против него, а останалите са жалби, които Нотариусът е подавал. „По всички тези сигнали сме изготвили справка как е приключила проверката и къде са изпратени сигналите. Тези, които са срещу него – разбрахме – са от съседи и са за имотните измами“, уточни той.

„От ГДБОП не е изтичала информация към Нотариуса. Това е единствената структура, която под мое ръководство успея да събере достатъчно данни, които послужат за образуване на досъдебно производство срещу Мартин Нотариуса. Ако Бойко Рашков е провеждал срещи с някого, получавал е информация, или е имал данни за теч, би следвало да сезира Дирекция „Вътрешна сигурност“, която е пряко подчинена на вътрешния министър“, обясни Стоянов.

„Проверките, които направихме след твърдението, че SS club е пазен от полицията, по безспорен начин показват, че автомобилите, които са били в близост до заведението и са засичани многократно там, не са на МВР“, добавя той.

Министърът разкри, че има спад с около 70% на броя на опитите за нелегално преминаване на българската граница.

„Спад има също при шофьорите, хванати да карат колите си пияни или дрогирани. Има отнети с решение на съда 314 автомобила, откакто е приета тази мярка. Отчитаме и ръст с 50% на глобите, които налагаме. Предвиждаме от следващата седмица служителите на жандармерията също да имат възможност да връчват наказателни постановления и глоби по фишове на пътя“, заяви Стоянов.

Несъбирането на глобите засилва чувството за безнаказаност, добави той.

„Успяхме бързо да закупим две автоматизирани системи за токсико-химичен анализ за наличие на наркотици в кръвта. До момента бяха два апаратите. Единият е в Института по криминалистика, а другият – във ВМА. До края на април ще разполагаме с още четири такива. Работим активно и по изграждането на четири лаборатории в страната – в Пловдив, Варна, Бургас и Плевен, които ще засилят процеса на бързото изготвяне на експертизи предимно за наличие на на дрога в кръвта“, съобщи министърът.

Той сподели, че е готов да остане в министерството и след ротацията, за да довърши с екипа си това, което са започнали, а оценката дали се е справил със задачите спомена, че не би следвало да я дава сам на себе си. „Ние сме открили проблемите, сложили сме ги на масата и предстои тяхното решаване“, добави той.

На въпроса на коя партия е министър той отговори, че е на българските граждани. „Не съм политическо назначение, нямам такива пристрастия. Предложено ми е и съм назначен на поста в качеството на експерт“, подчерта Стоянов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране