01.06.2017 | 0:01
България е сред лидерите по кражба на европейски пари
Имената на компанията и заподозрените лица не се посочват, но е известно, че средствата са от фонда за развитие на селските райони

Oбщо 888 милиона евро са били раздадени през миналата година в схеми за предполагаеми измами по европейски програми. Водещите държави по злоупотреби са Румъния, България и Унгария. Това се твърди в годишния доклад на Европейската служба за борба с измамите с еврофондове (ОЛАФ). Измамите са съсредоточени предимно при земеделските субсидии и подпомагането на бедните райони.

Като пример за почти 1400 проверени случая изрично се посочва този с плащане на 1.3 милиона евро за предприятие за замразени зеленчуци в България. Имената на компанията и заподозрените лица не се посочват, но е известно, че средствата са от фонда за развитие на селските райони, пише още „Дневник“.

Първоначалната информация не е дошла от България, а от Генералната дирекция за развитието на земеделието и селските райони към Европейската комисия. Там се усъмнили, че има манипулиране на поръчката за оборудване, и последвалият анализ на документи от българската разплащателна агенция показал, че става дума за измамно раздуване на цените и злоупотреба с евросредства.

След проверки на място в сътрудничество с български следователи е било потвърдено, че целият проект изобщо не е отговарял на условията за финансиране от еврофондовете. Джовани Кеслер, генерален секретар на ОЛАФ, посочва, че не смята, че в ЕС има масова корупция. Но според него рязкото увеличаване на броя на засечените измами след 2013 г. показвало, че агенцията постига успехи в убеждаването на хората да докладват подобни съмнения.

Възстановените по съдебен път средства през 2015 година са били 187 милиона евро, което е понижение от 10% спрямо 2014 г. През 2015 година агенцията е приключила 304 разследвания, което е рекорден брой. Започнати са нови 219 проверки, като за средно 2 месеца служителите успяват да преценят кои от над 1440 докладвани случая заслужават сериозно внимание.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране