13.04.2015 | 17:06
Бизнесмен незаконно бетонира дюните на къмпинг „Юг“
Сигналът е на Сдружение "Да запазим Корал". Екорекет или не?

Едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие беше залято с бетон в седмицата преди Великден. Това се вижда на снимки, разпространени в понеделник от сдружението „Да запазим Корал“.

Къмпингът, койт се намира в северната част на залива Корал, стана жертва на грандоманския проект на инвеститора ИФ „Фаворит“, който има издадено разрешително от община Царево за изграждането на вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв м., информират от сдружението. На въпросните снимки ясно се виждат няколко бетонни плочи, изляти директно върху дюните, въпреки че плажът представлява защитена зона.

„Снимките от започналия строеж не оставят никакво съмнение, че строителството се извършва в непосредствена близост до самия плаж, който иначе е публична държавна собственост и е в очевидно нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Очевидно е, че строителството се извършва върху дюни“, посочват от „Да запазим Корал“.

дюни-Корал1

Още в първия работен ден след Великден – вторник, природозащитниците планират да подадат сигнали за случващото се до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, ДНСК и до главния прокурор Сотир Цацаров.

„С тях настояваме да се отмени разрешителното за строеж на вилното селище в къмпинг „Юг“, по подобие на отменените вече разрешителни за плажа „Корал“, които са с абсолютно същите тежки пороци като настоящото строително разрешение. Да припомним, че през есента на 2014 г., благодарение на съвместните действия на ДНСК, МРР, „Биволъ“ и „Да запазим Корал“ беше установено, че само около плажа Корал са издадени неправомерно 35 строителни разрешения. Сдружението иска и разследване за начина, по който е придобита земята на къмпинг „Юг“, както и подвеждане под отговорност на лицата, които са издали разрешителното за строеж“, допълват от сдружението.

Природозащитниците информират още, че в седмицата преди Великден са се опитали да стигнат до „т.нар. публични специализирани карти на дюните, за които обществото беше уведомено, че са публични и, че са приети и одобрени през октомври 2014 г. „.

„След разговор с Агенцията по кадастъра се оказа, че никой в тази държава не може да ни предостави тези публични карти, защото „още няма регламент за тях“… Платени от нашите данъци, тези карти удобно се крият от очите на обществото, а междувременно корумпирани общини издават или вече са издали незаконни строителни разрешения върху същите тези защитени дюни от картите и изключително малката останала незастроена част от крайбрежието ни, е на път завинаги да бъде бетонирана и да изчезне“, заключват от „Да запазим Корал“.

1 коментар

  1. 53 каза:

    Най-добре на референдум да закрием тази държава….!Само се мъчим!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране