22.12.2015 | 0:01
Блатер и Платини аут за по 8 години
Швейцарецът е глобен с 50 000 франка, а французинът с 80 000

Сеп Блатер и Мишел Платини са аут от футбола за по 8 години. Шефовете на ФИФА и УЕФА бяха изхвърлени от Етичната комисия към световната централа заради 2 млн. швейцарски франка, които Блатер е дал на французина през 2011 година за консултантска дейност от началото на ХХІ век. За тази сума обаче не са издадени никакви документи.

Наказанието влиза в сила незабавно. В допълнение Блатер е глобен с 50 000 швейцарски франка, а Платини с 80 000. Двамата са признати за виновни в конфликт на интереси, невярно счетоводство и отказ за сътрудничество на разследващите. Те нямат право да изпълняват каквито и да било административни, спортни и други футболни функции както на международно, така и на национално ниво.

79-годишният швейцарец и 60-годишният французин твърдяха, че са имали устна договорка, но това не бе прието от независимата етична комисия. Блатер и Платини са имали и писмен договор от 25 август 1999 г. „В него няма никакво правно основание за оторизиране на подобно плащане. Нито в писмената си защита, нито в личното си изслушване пред комисията г-н Блатер не успя да покаже друго правно основание за извършването на това плащане“, се казва в становището. Доводите на Платини, който предаде само писмена защита и отказа да се яви на личното си изслушване пред комисията, също са отхвърлени.

Комисията обяви, че срещу двамата най-висшестоящи ръководители във футбола не са намерени доказателства за нарушение на т.21 от Етичния кодекс на ФИФА (подкупи и корупция). Те обаче са признати за виновни по 4 други параграфа – предлагане и приемане на подаръци и други облаги (т.20), конфликт на интереси (т.19), нарушение на правилата за лоялност (т.15) и на правилата за ръководство (т.13).

Наказанието слага окончателен край на 17-годишното, изпълнено със скандали и съмнения за корупционни практики, управление на Блатер, както и на амбициите на дългогодишната му дясна ръка Мишел Платини да се кандидатира за ръководител на ФИФА, коментират световните агенции. Изборите за президент на ФИФА са на 26 февруари, но сега трябва да се насрочат такива и за шеф на УЕФА. Платини започна своя трети мандат на 26 март тази година, а в Изпълкома му за втори път бе избран и президентът на БФС Борислав Михайлов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране