16.01.2024 | 17:37
Боби Перуката сезира съда за Търговския регистър
От БФС са пуснали жалба срещу отказа да бъде вписана поканата за конгреса на 15 март

БФС реши да обжалва пред съда отказа на Търговския регистър (ТР) да впише поканата за конгрес на 15 март. В Софийски градски съд (СГС) е подадена жалба от БФС срещу решението на ТР от 10 януари, с което окончателно не се приемат подадените документи за вписване на въпросната покана.

Очакваше се, че след отказа на Търговския регистър, от БФС ще свикат ново заседание на Изпълкома, на което да се спазят указанията и да се подадат изрядни документи, с които конгресът да бъде насрочен официално.

Вместо това от футболния съюз решиха да си търсят правата през съда. В жалбата до СГС, с която се иска отмяна на забраната за вписване на поканата, е посочено: „Моля решаващият състав да има предвид, че съгласно константата съдебна практика, Търговският регистър (респ. Агенцията по вписванията) не могат да действат като съдебна инстанция при проверка на заявените за обявяване обстоятелства.“

Интересното е, че жалбата е подадена от президента на БФС Борислав Михайлов (чрез упълномощен адвокат- Иван Трончев), въпреки че той е в оставка от 27 ноември. Той обаче продължава да е вписан в ТР като представляващ футболния съюз и съответно именно от него се очаква да подава подобни документи, въпреки че за и.д. президент бе посочен Михаил Касабов.

Последното предизвика недоволството на опозицията и двама от кандидатите за президент – Димитър Бербатов и Георги Градев, упорито настояват Касабов да бъде вписан в Търговския регистър като представляващ БФС, а не Михайлов да остане такъв. По подобен начин Михаил Касабов бе заявен пред ТР при предишната оставка на Борислав Михайлов, през октомври 2019 г. Сега обаче това не става, въпреки че обстоятелствата са същите.

Ако СГС отхвърли жалбата на БФС, действително трябва да се свика ново заседание на Изпълкома най-късно до 10 февруари, за да бъде подадена в срок новата покана и конгресът да се състои по план на 15 март. В случай че съдът приеме жалбата,ТР трябва да преразгледа отново искането за вписване. Това обаче поставя под съмнение дали ще се спазят сроковете и конгресът ще се състои на посочената дата, предвид сроковете за реакция от съда, а след това и от ТР. Подобен сценарий ще остави съмнения дали всъщност с подобна жалба не се цели протакане и конгресът да не се състои на 15 март.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране