27.01.2024 | 21:39
Болници купуват едно и също лекарство, а разликата в цената 28 пъти
Може ли НЗОК да плаща 100 млн. лв. по-малко за онкомедикаменти на година

За едни и същи онколекарства Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плаща много различни цени, като в някои случаи разликата е 28 пъти. Въпросите възникнаха още преди 4 години, когато за първи път гръмна скандал с цената на лекарство, днес проблемът е същият, мащабите са други, показва разследване на bTV.

Лекарствата, с които болниците лекуват онкоболни пациенти, не са включени в цените на клиничните пътеки. Здравната каса ги плаща на лечебните заведения отделно. На цените, на които те са ги купили. Но на не повече от държавно определен таван.

14 пъти разлика в цената за едно лекарство

Болниците обаче купуват едно и също лекарство на много различни цени. Болницата „Света Марина“ в Плевен през септември е отчела пред касата най-високата цена за лекарство на компанията „Гриндекс“ – 1349, 74 лв., или 14 пъти по-скъпо от Военномедицинската академия (ВМА) в София, която за същия продукт е отчела най-ниската цена – 95 лв.

„Постигнахме тази цена, тъй като имахме пациент, за който се нуждаехме спешно от вливането на този химиотерапевтик, като медикамента ни трябваше за следващия ден и по възможност по най-бързия начин, така че при нас водещо не беше цената, а скоростта на доставка“, обяснява доц. д-р Иван Малкодански, зам.-управител на УМБАЛ „Света Марина“ в Плевен.

Проверка на отчет на болницата за месец по-рано обаче показва, че и тогава тя е купила това лекарство –  за шестима пациенти. Цената е същата, с разлика от няколко стотинки.

В отговор производителят „Гриндекс“ заявява, че ценообразуването се определя основно от търговците на едро и те не влияят върху ценовите им решения: „Възможно е да има някои разлики в цените между регионите, породени от фактори като размер на поръчаната партида, срок на годност, регулаторни изисквания, заявено време за доставка“.

Друг медикамент, а цената му варира 15 пъти

Общинската болница „Свети Мина“ в Благоевград през септември е отчела най-ниската цена за лекарство на производителя „Сандоз“ – 74.52 лв. Най-високата за същия продукт е в частната болница „Сердика“ – 1147.43 лв., или 15 пъти по-скъпо.

От лечебното заведение „Сердика“ отказаха участие в предаването. Изпратиха позиция, в която казват, че нямат обяснение за разликите в цените. Допълват, че тяхната не надвишава държавно определения таван. И те също не назоваха търговецът на едро, от който купуват лекарството.

А в отговор до bTV производителят „Сандоз“ обясни, че има договор само с един търговец за България, без да го назовава. През цялата 2023 г- му е продавал продукта на една и съща цена. Уточнява, че тя е значително по-ниска от регистрираната.

„Търговецът на едро самостоятелно определя цената, на която да продаде закупените от „Сандоз“ продукти. Възможно е тези цени да са различни, в зависимост от уговорените между търговеца на едро и съответното лечебно заведение условия“, гласи позицията на компанията производител.

Как се формира цената?

Цената на производител се изчислява от държавата по специална формула, след което се регистрира. А търговците на едро, наричани още дистрибутори, имат право на максимум 10 лв. надценка. Но производители продават на търговци на цени много под регистрираните, казват самите те пред bTV. Така търговците придобиват лекарството на много по-ниска цена, а слагат надценката на високата, регистрирана цена, обясняват пък те. Така лекарствата стигат до болниците с фрапиращи в цените разлики.

НЗОК няма правомощия да проследява как е формирана цената

„Видно е, че ако навсякъде се приложи конкурентно начало и обществена поръчка, то цените ще бъдат съвсем различни“, коментира Станимир Михайлов, управител на НЗОК.

Михайлов уточнява, че касата няма правомощия да проследява как е формирана цената. „При всички положения в момента това е законно“, допълва управителят на Здравната каса.

Онколекарство преди 4 години и сега или как разликата в цената му е 28 пъти!

Всъщност, отчетите на болниците станаха публични преди 4 години, когато се завихри скандал с онколекарство със 7 пъти разлика в цената. Проверяваме каква е разликата сега. И установяваме, че същото лекарство, но на друг производител, достига 28 пъти разлика в цената.

Лекарството е на производителя „Тева“. През септември столичната онкоболница „Д-р Марин Мушмов“ отчита пред касата, че го е купила за 66,34 лв. А две частни болници –  „Уни Хоспитал“ и „Дева Мария“ – на тавана от 1878,12 лв, или 28 пъти по-скъпо.

„На пръв поглед това звучи нереално, защото е твърде голяма, в десетки пъти разликата. Тук възникват въпросите доколко честно и етично е това“, коментира д-р Борислав Димитров, управител на СБАЛОЗ „Д-р Марин Мушмов“.

Пред bTV производителят обясни, че го продава на търговците на едро на цена близка до най-ниската, отчетена от болниците, т.е. близка до 66,34 лв., което е много под регистрираната.

Николай Хаджидончев, изпълнителен директор на „Тева“ обяснява защо регистрират лекарството на много по-висока цена от тази, на която го продават:
„Защото нашата цена, регистрираната в България, е референтна за много други пазари. Ако регистрираме по-ниска цена, това ще се отрази на други европейски пазари“.

В писмена позиция от „Уни Хоспитал“ посочват, че са: „етична болница с висока репутация, която спазва стриктно нормативната рамка у нас“. А от лечебното заведение „Дева Мария“ обясняват, че имат собствена система за търгове и избор на доставчици. В случая е купила от „Дансон Трейдинг“. Същият търговец, който доставя лекарството и на общинската болница, но там за 66.34 лв.

Д-р Севдалин Минчев, управител на „Дансон Трейдинг“, признава, че маржът в различните цени, на които продават едно и също лекарство на болниците, остава в тяхната компания. „Законът не ни задължава да си ограничим печалбата“, напомня д-р Минчев.

От Асоциацията на търговците на едро с лекарства също отбелязват в становище, че в цените няма нищо нередно и към момента законодателството го позволява. Но определят примерите, дадени в предаването, като „неетични практики на някои, които хвърлят петно върху добрия имидж на всички“.

„Ако има съмнения относно морала в дадена търговска дейност, струва ми се че по-скоро трябва да прехвърлим тези съмнения върху закона и законодателя, които регулират тези процеси. Състезателите играят по правилата на състезанието“, коментира управителят на „Дансон Трейдинг“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране