04.12.2015 | 0:01
Борисов гласи стюардесата Полина Карастоянова за министър на туризма
Лидерът на ГЕРБ е решил да разбие парламентарната група на Патриотичния фронт

Скандалната депутатка Поли Карастоянова, която Патриотичният фронт е на път да прогони от групата си, е гласена за министър на туризма на мястото на Николина Ангелкова. Това съобщиха източници на МИГNews.info от управляващата коалиция.

От няколко седмици упорито се говори за смени на министри в правителството „Борисов” 2. Напрежение сред коалиционните партньори тлее отдавна, но бе редно да се изчака да минат местните избори в края на октомври, за да започнат промените. Както стана ясно, от ДСБ вече са поискали смяната на образователния министър Тодор Танев, но засега не е постигнато съгласие за това в Реформаторския блок.

Други министри под напрежение от месеци са правосъдният Христо Иванов, както и военният Николай Ненчев. Първият има обаче подкрепата на фактори в Брюксел заради решимостта си да прокара съдебна реформа. Атаките срещу него идват от медиите, свързани с ДПС, тъй като партията на Доган има силно лоби на върха на съдебната власт.

Танев, Иванов и Ненчев са министри от Реформаторския блок. Ако премиерът Бойко Борисов предложи рокади, ще е редно да смени и някои от своите хора, като Николина Ангелкова е сред най-удобните за „отстрелване”. Тя бе назначена за министър на транспорта в служебното правителство на Георги Близнашки. Тоест Ангелкова може да се счита за човек по-скоро на президента Росен Плевнелиев, отколкото на Борисов, който я пренасочи в туристическия ресор в своя кабинет.

Поли Карастоянова, която е любовница за уволнения за корупция бивш шеф на Агенцията по храните Пламен Моллов,  е гласена да я замести, като за това говорят депутати от различни парламентарни групи. Днес слухът бе пуснат първо от депутат от Реформаторския блок, където би трябвало да са наясно с готвените промени в кабинета заради това, че са основният коалиционен партньор на ГЕРБ.

Полина Карастоянова отдавна играе собствени игри и се опитва да преговаря с фактори от властта по различни въпроси, обикновено свързани с нейни лични интереси. На своя глава, без да уведоми парламентарната си група, тя отишла преди дни в Китай с правителствената делегация начело с Бойко Борисов. За воаяжа й в Далечния Изток не знаел даже и самият Валери Симеонов.

Смята се, че именно там е успяла да договори влизането си в правителството. Карастоянова сама вече е уредила и друг свой човек с пост – зам.-министърката на туризма Ирена Георгиева. Инициативата на депутатката за промените в закона за акцизите, с които се затруднява варенето на домашна ракия по селата, била капката, която преляла чашата на търпението на Валери Симеонов. Затова и се стигнало до решението на НФСБ да се разграничи от Полина Карастоянова.

Самостоятелните й изяви поставяли под заплаха и политиката на Симеонов да не вкарва свои хора в правителството. Политическата стратегия на Бойко Борисов пък открай време се гради на принципа „Разделяй и владей”. С включването на Полина Карастоянова в кабинета той можеше да забие клин в НФСБ и Патриотичния фронт, тъй като идеята е била Валери Симеонов да научи постфактум.

С инициативата си за разграничаване от Карастоянова днес Симеонов на практика я „отстрелва” и вероятността тя да заеме министерския пост намалява значително. Друг е въпросът доколко той ще успее да спаси парламентарната група на Патриотичния фронт от последващ разпад, както се случи с няколко субекта по време на предишното управление на ГЕРБ. Тогава Борисов и Цветанов на принципа „Разделяй и владей” разбиха две групи – тези на РЗС и „Атака”.

1 коментар

  1. Кукулкан каза:

    По Тошово време имаше такива цигари „Стюардеса“. Сред народа бяха известни като „Летящата Курва“…….Тиквата си е тъпак. руското посолство е на ход……

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране