10.06.2023 | 10:38
Божков изчезна от Фейсбук. Дали за да се появи на живо?
Ако той вече е защитен свидетел, това означава обръщане на 180 градуса на позицията на прокуратурата

Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел.“ Това пише във „Фейсбук“ на 16 май Васил Божков – сочен от Иван Гешев за един от големите „успехи“ на прокуратурата, както и за обществен враг № 1. Но това сякаш беше преди…

Изявлението на Божков следва деня, в който Иван Гешев даде първата си яростна пресконференция – със скъсаната оставка, думите за „политическия боклук“ и нападенията поименно срещу „лицето Бойко Методиев Борисов“. Най-актуалният пост на Божков, който иначе е много активен, е отпреди повече от 2 седмици – от 25 май. Посветен е иронично на сдружаването между Бойко Борисов и Кирил Петков.

Друга любопитна подробност е, че централизираната прокуратура, която съвсем очевидно мощно се включи в предизборната борба на последния парламентарен вот, се фокусира върху убития (впоследствие) Красимир Кменов – Къро, Цветан Василев, двамата издирвани собственици на криптобанката „Нексо“, журналисти от BIRD и др.

Божков обаче сякаш „изпадна“ от списъка с обществените врагове – като доскоро преди това бе посочван при всяка възможност за основен организатор на неприятностите на Иван Гешев.

Така до вчера – когато, логично – ако се съди по поста на самия Божков, се „завръща“. Божков отдавна декларира, че иска официално да даде показания. Той е говорил многократно, че има доказателства как по времето на кабинетите на ГЕРБ се променя законодателството в негова полза, така че драстично да се намалят таксите върху печалбите му от хазартен бизнес, пише Clubz.bg.

Поименно е споменавал, че е давал пари на финансовия министър Владислав Горанов и на пиарката на Бойко Борисов – Севделина Арнаудова. Самият Борисов има навика да се кръсти и да се кълне в децата си, че е получил лично от Божков „само една пура“.

Вчера в медиите се появиха информации, че Божков вече е защитен свидетел, което би означавало обръщане на 180 градуса на позицията на прокуратурата. От първото избухване срещу него и образуване на дела па „половината НК“, държавното обвинение извършваше противоречиви и хаотични движения напред-назад, като всячески заобикаляше възможността той да даде показания, годни за доказателства по описания в НПК ред.

Любопитно е, че по абсолютно същия тертип прокуратурата отказва да изслуша от 2014 г. Цветан Василев. Единствената разлика е, че той отдавна вече е и подсъдим по дело, което тече малко абсурдно – задочно, като се знае къде е главният обвиняем, но никой не иска да го разпита. В рамките на процеса досега са депозирани множество молби, дори и самият Василев писа до съда – с желание да го разпитат. Освен това, НПК дава възможност за разпит по видеоконферентна връзка, но упорито се отказва тя да бъде използвана.

Друга разлика между Божков и Цветан Василев е, че срещу човека, известен с прякора Черепа, дори не е внасян обвинителен акт в съда (в този смисъл многократните приказки на Иван Гешев как се е справил с „олигарси, които в миналото са се чувствали недосегаеми“, изглеждат, меко казано, напълно необосновани, б.а.).

Сред първия пакет обвинения – за данъчни престъпления и принуда на длъжностни лица, свързани с облагането на печалбата на хазартните му игри, бе внесен втори. Те бяха доста по -„атрактивни“ и, вероятно, по-лесни за обясняване в ОАЕ: че е имал организация, която е извършвала убийства, имаше и обвинения за изнасилвания и дори бе открит „горещ телефон“, на който жертви на Божков да се оплакват. Имаше още обвинения за голямата му и общоизвестна страст – колекциониране на антики и произведения на изкуството.

През цялото това време основен свидетел срещу него бе единият от бившите му съдружници братя Найденови – Цветомир. Интересен детайл бе, че на един от записите, изготвени като СРС от Найденов, се чува, че Божков по-скоро е бил близък (поне към онази дата) с Красимир Каменов-Къро, който дори му оферирал „дай да ги омахам“ – братята.

Третият пакет обвинения срещу Божков – поне така както бяха изнесени пред публиката – касаеше дело по Глава 1 за престъпления срещу Републиката: че е подготвял промяна на обществения и държавен строй в страната по време на протестите срещу главния прокурор и ГЕРБ през 2020 г. За целта прокуратурата пусна записи на разговори на Божков с журналиста Огнян Стефанов и бившия депутат  от БСП Александър Паунов.

Повече от три години след като Божков изпадна очевидно в „немилост“ – това стана в първите дни на мандата на Иван Гешев като главен прокурор, за нито едно от тях не е съобщено дали ще бъде внесено в съда. Неизвестно е на каква фаза са тези дела, дали не са прекратявани, прегрупирани или присъединявани нови обвинения.

Междувременно завчера, когато ВСС извика прокурорите, които разследват „атентата“ срещу Иван Гешев, стана ясно, че единият от тях е Ангел Кънев. Той бе и лицето на офанзивата срещу Божков, която досега, както казахме, не е довела дори до един внесен обвинителен акт – или поне не е известно такова нещо.

В своя защита държавното обвинение изтъква, че са разпоредени множество данъчни ревизии, част от които все още не са приключили. Изпратени били 18 Европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до САЩ, Великобритания, Швейцария, Австрия, Гърция, Румъния, Кипър, Франция, Люксембург, Полша, Малта, Унгария, Китай, Албания, Молдова, Монголия, Грузия, като само част от тях са изпълнени.

Докато международните ни партньори станат готови, дали някой в България вече ще има желание да се ползва от техните данни – предстои да видим.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране