20.12.2023 | 17:06
Божков: Скарах се с Пеевски заради Нова тв. После той я купи с Домусчиев
Владислав Горанов ме рекетираше под давление на Бойко Борисов! Севда Арнаудова и мъжът й взимаха пликовете с пари от офиса ми (ВИДЕО)

С лек технически гаф тръгна първото „живо“ на Генка Шикерова и събеседника й в Свободна Европа – бизнесменът и пробващ се политик Васил Божков. Олигархът бе интервюиран в дома си, тъй като се намира под домашен арест. Микрофонът на Генка не бе включен добре, но тя отигра „артистично“ ситуацията и направи анонс на темата, по която търси за коментар Божков.

„Няма обжалвам решението на прокуратурата, с което прекратява разследването срещу Бойко Борисов. Защото според мен има достатъчно доказателства това дело да влезе в съда и Бойко Борисов да бъде обвинен. Ако обжалвам и съдът потвърди прекратяването, тогава това дело е приключено завинаги. Ако не е обжалвано, то остава в прокуратурата и така поне имаме някакъв шанс и следващите две години отново да бъде разгледано, да се погледне по-сериозно на някои доказателства и някои факти и да бъде предявено обвинение на Бойко Борисов… В противен случай, изпираме Бойко напълно“, заяви Божков.

Запитан какви са били отношенията му с бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, той обяснява, че е трябвало да бъде „сплашен, да бъде послушен и да изпълнява някои техни желания“.

Божков не крие, че Горанов е посещавал офиса му и подчертава: „“Може би Владислав Горанов е идвал 15 пъти в офиса, аз не съм ги броил, явно той ги е, но със сигурност беше често – и с конкретна цел – рекет, поставен му от по-висшестоящите от него“. „Кой е по-висшестоящ? Единствено Борисов“, отбелязва Божков.

Запитан дали е ходил в Министерството на финансите с „подръчни кутии“ и пари, той заявява:

„Пари винаги. Защото те трябваше да бъдат давани. Подаръци понякога, в жест на добра воля – пури, уиски и т.н. Но винаги съм носил пари. Не е трябвало да давам тези пари. Това си беше чист рекет“.

На репликата, че това е корупция, Божков реагира: „Ако влязат във вас и опрат пистолета до главата ви и кажат: „Дай парите!“ Кой е виновен? Ще „оправят нещата“, но ако не се съглася, ще закрият бизнеса, 50 000 души на улицата и аз фалирал. Както и се случи накрая. Нали знаете какво ми се случи всъщност, след като отказах. Това е повече от пистолет“.

И добави, че той не смята, че излиза престъпник, когато е плащал, защото не е имало към кого да подаде сигнал и да реагира обективно.

„Кои институции да сезирам, когато ме рекетира „върхът на държавата“? Кого точно да сезирам? Прокурор, който е избран от Пеевски и Борисов? Или самия Борисов, който е казал да го правят това? Къде да се оплача?“.

„Моите престъпления се базират на слухове, нищо друго“, заявява още бизнесменът.

Божков отбелязва, че е бил много пъти на срещи при Борисов: „Ще оправим закона, ще направим това, онова. Вземи Левски, отиди при Горанов, той ще ти обясни какво да правиш, ей за такива неща сме говорили“.

Хазартният бос разказа, че е давал пари в пликове и на Севделина Арнаудова и мъжът й, които идвали в офиса, за да ги взимат.

Васил Божков коментира и казуса със закупуването на Нова телевизия от Кирил Домусчиев, който не крие близките си отношения с Борисов:

„Купувайки тази телевизия, заедно с Делян Пеевски между другото, защото Делян беше пълноправен партньор там, не нея й трябваха пари за издръжка. Той я купи с кредит, трябваха пари да се изплаща кредита. И Влади Горанов каза – да ходим и да се разбираме. Той се намеси, за да се знае, че това не идва от името на Киро само, а и че държавата иска да направи това, което поиска Кирил Домусчиев“.

„Сигурно на Домусчиев са му трябвали пари, за да се издържа телевизията. А телевизията знаете защо е нужна на едни политици“, допълва Божков.

„А името на Делян Пеевски не фигурира никъде, той е най-хлъзгавият и най-трудният член на мафията. Къде фигурира Пеевски?! Той един подпис не е поставил, но де факто ръката му е навсякъде… Сигурно е държал дялове с подставени лица. Аз също исках да купя Нова телевизия, но те ми попречиха“, заявява още Божков.

„На мен ми беше лесно да издържа. На тях им беше трудно. Затова ми взимаха по 2 милиона на месец за „издръжка“. И затова беше тази паметна записка, която Киро казва, че аз съм искал да я направим, но аз мога ли да поискам да подпиша договор, който да не може да бъде развален? Мога ли да поискам да подпиша договор, в който се казва, че ако някой друг рекламодател, занимаващ се с хазарта, се откаже, аз трябва да плащам тези пари и за неговата реклама? И мога ли да подпиша договор, когато съм собственик на Левски, да давам реклама на Лудогорец? Сигурно това не е било по мое желание“, заяви още Божков.

Запитан какви скандали е имал с Пеевски за купуването на Нова телевизия, той отговори: „Да не я купувам, защото той тръгва срещу мене и тем подобни неща и „щяло да стане страшно“. Аз съм летял в Швеция, виждал съм се със собствениците и т.н. Това беше когато се продаваше Нова телевизия, но после решиха да я дадат на Кирил Домусчиев. Много е лесно държавата да каже кой да купи телевизията. Казват на собственика: „Тука трябва разрешение от КЗК, ще кажем, че има натрупване, конфликт на интереси и вие няма да я придобиете. Ще разрешим единствено на този“. Това го казвам като пример – как една държава може да влияе кой да бъде купувачът“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране