08.08.2015 | 1:21
Бруцелозата дошла от Македония
Заразените вече са 22

С бруцелоза, пренесена от Македония вече заразените в Рила са 22-ма. Опасната болест е дошла от внесен нелегално козел за разплод от западната ни съседка, това каза днес в Благоевград министърът на здравеопазването Петър Москов.

„Големият брой заболели от бруцелоза в гр. Рила се дължи на неспазване разпоредбите на здравните органи от жителите на града не може да държиш току що издоено мляко на 35-градусова жега и да го ползваш за лекарство“, каза министър Петър Москов. Той даде пример с последния заразен с бруцелоза в Рила мъж, който след като се чувствал зле, бил лекуван именно с прясно мляко смесено с кисело и оставено на слънце.

„Всички мерки, които държавните органи са предприели са навремени и адекватни. Лечението на болните е скъпо и продължително, в момента болните от Рила са настанени в Инфекциозна болница в София“, добави здравният министър. Според него нови спешни приемни отделения или филиали на спешна помощ ще се изградят в следващите две години на територията на Югозападна България. Те ще са с модерно оборудване и стационарни легла.

В МБАЛ Благоевград проблемът, е че Спешно приемно отделение е в блок, отдалечен от хирургичното отделение. Къде обаче ще бъде позиционирано новото Спешно отделение все още не е решено. При посещението си в МБАЛ Благоевград днес здравният министър бе категоричен, че всички болници и частни и държавни са задължени да приемат спешни случаи 24 часа в денонощието. „Ако има болници, които не приемат спешни случаи по 24 часа те ще си понесат съответните наказания“, закани се министър Москов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране