19.09.2018 | 0:01
БСП настоя за 5% ДДС върху хляба
Нинова отбеляза, че само България и Дания в ЕС нямат диференцирано ДДС върху храните

БСП предлага да се намали ДДС върху хляба и да стане 5 процента. Това съобщи председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Причината е, че цената на хляба е тръгнала нагоре в последните дни, а се очаква от 1 октомври с повишаването на цената на енергоносителите да растат и цените на стоките и храните.

Хлябът е изключително важна стока, която влиза всеки ден във всеки дом, и търсим какво да се направи, така че да няма такъв ценови шок, аргументира Нинова предложението на левицата.

Намаляването на ДДС върху хляба е част от разговора за диференцирано ДДС върху храните и бебешките продукти, подчерта лидерът на БСП. Това според нея е начин да се помогне на млади и бедни хора, за да се преодолеят неравенствата в България. Нинова отбеляза, че само България и Дания в ЕС нямат диференцирано ДДС върху храните.

Искаме този разговор на прага на приемането на новия бюджет, заяви Нинова и посочи, че ще предложат намаляване на ставката върху хляба с промяна в данъчните закони. По думите й БСП не желае да проваля бюджета, нито да раздават популистки пари, а да мислят за нов тип бюджетна политика, през която може да се прави и социална политика.

Ще приемем бюджета и тази година, пак ли по същия начин. Парламентът ще приеме един бюджет, догодина министър-председателят ще раздаде милиард и половина с постановление на МС. Едно прави парламентът, друго изпълнителната власт, коментира Нинова и покани министъра на финансите Владислав Горанов на разговор за диференцираната ставка на ДДС за хляба.

Нинова разкритикува правителството „Борисов“ 2, че е закрило Националната служба по зърното и фуражите, която следяла тези процеси. Ако не знаете, в момента няма нито една служба в България, която да има пълната информация колко пшеница се произвежда, какви количества се изнасят, колко тук се преработва, на какви цени се продава, заяви Нинова.

В момента в българския бюджет, годишно от хляб, се внасят около 60 млн. лв. от ДДС, при 20% ставка. В бюджета биха влезли по-малко 45 млн.лв, каза още председателят на БСП. Тя подчерта, че според експерти това може да се компенсира с изсветляване на сектора, тъй като има много голям сив сектор. При ДДС от 5%, той би се свил. Тези, които сега крият ДДС, биха предпочели да си платят данъка и да излязат на светло, допълни Нинова. Според нея от повишено потребление също може да се компенсира разликата.

Още през 2015 г. Браншовият съюз на хлебопекарите и сладкарите предложи да се намали ДДС върху хляба и хлебните изделия на 5%. Това ще доведе освен до по-ниски цени в магазините и до стопяване на сивия сектор, каза през април с.г. Мариана Кукушева, председател на УС на организацията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране