30.05.2021 | 22:17
Държавата реално разполага с малко над 2 млрд. лева
Фондът на фондовете и Българската банка за развитие са на загуба, като Министерството на финансите ги е субсидирало

Държавата има малко над 8 млрд. лв. в своите сметки, но около 6 млрд. лв. от тях са неприкосновени, защото са резерви на различни фондове. Реално министерството на финансите, към днешна дата, разполага с малко над 2 млрд. лв. свободни пари.

Това каза служебният министър на финансите Асен Василев пред бТВ. „Изпълняваме бюджета така, както е заложен. (…) Проблемите, които имаме в разходната част е, че когато имаме непредвидени разходи, а такива е имало доста до май месец, те се правят за сметка на съкращаването на други разходи“, каза той.

„Още първия ден казах, че е била необходима актуализация на бюджета. Г-н Борисов от доста време управлява, но гражданите не са експерти по финанси. Бюджетът на България има разходна част, приходна част и дефицит, като всеки от тези три параметъра е ограничен. Ако има допълнителни разходи, ние можем да преструктурираме разходната част, но нямаме право да увеличим разходите. Нуждата от актуализация не идва от това, че балансът между приходите и разходите е нарушен, нуждата от актуализация идва от това, че до март месец са заложени разходите за пенсии и мерки, за април и май тези разходи не бяха заложени, а бяха направени“, каза финансовият министър и подчерта, че актуализацията не може да бъде извършена от това правителство, защото за целта е нужен парламент.

По думите му фондът на фондовете и Българската банка за развитие са на загуба, като Министерството на финансите ги е субсидирало.

„Има един разход от 22 млн. лв. от Фонда на фондовете, който за мен е силно притеснително, тъй като той е под шапката на Министерството на финансите. Този държавен фонд, който трябва да управлява парите, които се дават по гаранционни схеми, управлява малко над 1 млрд. лв. обществен ресурс, основно от европейските оперативни програми. Тази седмица ще направим детайлен преглед какво се случва там, тъй като Фондът, за мое голямо учудване, е на загуба и има нужда МФ да го субсидира“, заяви Василев. Българската банка за развитие за миналата година е отчела загуби в размер на 120 млн. лв.

През седмицата Василев съобщи, че Националната агенция по приходите е отписала за 3 г. около 10 млрд. лв. като несъбираеми дългове. Днес той допълни, че наказателните лихви и ревизионните актове са около половината от сумата, тоест чистите задължения са около 5 млрд. лв.

„Има кухи фирми и ДДС източване, където трудно ще се събере нещо, но съм щастлив да обявя, че една не малка част от фирмите на първата страница, големите длъжници, вече се обадиха и започнаха да преговарят за форма и начин на изплащане“, каза Василев и даде пример с фирма „Брикел“, чиито задължения са в размер на 42 млн. лв.

Според него е необяснимо как може да се стигне до натрупване на дългове от порядъка на 20-30-40 млн. лв.

Финансовият министър добави, че започва проверка на фирмите, които имат големи наличности в кеш. Става въпрос за предприятия с над 100 хил. лв. в касата, като тази с най-големи касови наличности се занимава с имоти и има в кеш над 32 млн. лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране