15.11.2023 | 11:20
До 2090 г. населението на България ще наброява малко под 5 млн. души
За демографските си прогнози НСИ прави три сценария в зависимост от очакваното социално-икономическо развитие на страната

Населението на България до 2090 г. ще наброява малко над 4,915 милиона души, от които близо 2,455 милиона мъже и над 2,460 милиона жени. Това показва реалистичният вариант на Националния статистически институт от демографските му прогнози – формални пресмятания, които се извършват при условие, че са възприети определени предположения за бъдещото развитие на раждаемостта, смъртността и миграцията. Прогнозата е разработена до 2090 г., като са ползвани данни за броя на населението, броя на живородените и умрелите, броя на заселените и изселените, уточняват от НСИ.

За най-близкия срок – 2030 година, населението на България според реалистичния вариант ще е над 6,263 млн. души.

Първият вариант в прогнозите – реалистичният, е съобразен с нормативните изисквания на Европейския съюз за демографското и социално-икономическото развитие на страните членки. При този вариант до 2075 г. населението на страната ще намалее до 4,972 млн., спадайки под 5 милиона души. Населението на 65 и повече навършени години ще бъде 25,5% от общото, а коефициентът на възрастова зависимост – 69,1, или на 100 лица от населението в активна възраст ще се падат 69 лица в зависимите възрасти – под 15 и над 64 години.

Другите два сценария са разработени при хипотезите, че демографското развитие ще протича при благоприятни и съответно при неблагоприятни социално-икономически процеси в страната.

Според втория вариант (относително ускоряване) се предполага, че населението в края на 2090 г. българите ще са близо 5,101 милиона, като от тях над 2,567 млн. са мъже и близо 2,534 млн. са жени.

При третия вариант (относително забавяне) на развитието на населението НСИ прогнозират, че вследствие на неблагоприятни социално-икономически процеси в страната българите ще намалеят до малко над 4,790 милиона, като мъжете наброяват 2,380 млн., а жените – 2,409 млн.

От националната статистика уточняват, че населението е разпределено по пол и възраст за всяка година от периода. Използват се три различни сценария за проекциите на населението в зависимост от очакваното социално-икономическо развитие на страната, които дават представа за възможното бъдещо развитие през прогнозирания период.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране