30.01.2024 | 11:08
Добрев към Денков: Да си премиер и да наемеш лобисти да ти уреждат срещи в САЩ е унизително!
Въпреки 100-те хиляди долара, Джо Байдън отказа среща ротационния премиер

Да си действащ премиер на европейска държава и да наемеш лобисти да ти уредят срещи в САЩ е унизително! Браво, Денков! По-надолу от теб никой не може да падне! Това коментира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Както стана ясно, премиерът Денков заминава на официално или работно посещение в САЩ в периода 7-9 февруари.  Най-вероятно дадените от ПП 100 000 долара за лобистки договор, подписан от Асен Василев, което предизвика поредния скандал около управляващите, са били “с цел преди ротацията да бъде уредена среща на Николай Денков с президента на САЩ Байдън в Овалния кабинет” и за “3 минути снимка с Байдън”.

Партията дължи отговор на обществото с какви пари е заплатено на лобистите от САЩ, тъй като Законът за политическите партии в България не предвижда обществени средства от партийните субсидии да бъдат използвани за лобистка дейност.

Според някои медии лобистите от „Манатос и Манатос“ организират в началото на февруари визита на министър-председателя Николай Денков във Вашингтон. За първи път в историята на българската дипломация, наетата от политическа партия „Продължаваме промяната“ лобистка компания, планира посещение на български премиер в чужбина.

Към този момент няма потвърждение за среща на Денков с Байдън.

Но в една от клаузите в подписания от Асен Василев договор с „Манатос и Манатос“ е предвидено именно организиране на такива срещи, включително на най-високо ниво в САЩ, за лидерите на „Продължаваме промяната“. Прави впечатление също, че сключеното от „Продължаваме промяната“ споразумение с лобистите е с много къс срок – само за два месеца, което буди съмнение, че целта на споразумението е именно посещението на Денков в САЩ.

Очаква се Николай Денков да проведе разговори на най-високо ниво в Съединените щати, да посети различни аналитични центрове и да изнесе лекция в университет във Вашингтон. Така на практика едно частно посещение, организирано срещу финансиране от лобистка компания, в България най-вероятно ще бъде представено като държавна визита на българския министър-председател.

Странно е, че месец преди да сдаде премиерски пост Николай Денков прави усилия за посещение в Белия дом и за среща с Байдън. Създава се впечатление, че Денков и ПП иска “да се докажат” на Големия брат и то преди встъпването на Мария Габриел като министър-председател на България.

1 коментар

  1. Адам каза:

    Но не беше унизително когато Боко Селскио от Банкя кеши над 2 милиарка на САЩ за чертежи на ретро самолетчета, за едно ръкостискане с Тръмп, нали Делянчо?!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране