12.08.2015 | 0:02
ЕВН ще прибира такса, която ВКС отмени
Въпреки, че ЕРП-ето ще продължи да иска пари за включване, ако токът е спрян, твърди, че се съобразява с решенията на съда

Въпреки решението на ВКС от ЕВН вчера съобщиха, че абонатите ще продължат да заплащат за възстановяване на захранването, когато то им е било спряно заради неплатени навреме сметки. От дружеството обясняват, че заплащането на таксата е записано като чл. 62, ал. 1 от общите условия на мрежовото, а не на снабдителното дружество.

„Цената за възстановяване винаги се е заплащала от клиентите към мрежовото дружество, а не към снабдителното дружество. В този смисъл отпадането на чл. 34, ал. 1 от общите условия на „ЕВН България Електроснабдяване“ не променя необходимостта от компенсиране на разходите за преустановяване и възстановяване на захранването, реализирани от мрежовото дружество „ЕВН България Електроразпределение“, заявиха от компанията в съобщение до медиите. От дружеството обаче допълниха, че ще се съобразят с решението на съда.

Тази такса беше намалена с решение на бившата вече ДКЕВР. През 2013 г. зам.-председателят на тогавашната парламентарна комисия по енергетика Явор Куюмджиев от БСП заяви, че с промени в Закона на енергетиката таксата за повторното включване на тока трябва да бъде премахната. Тогава той каза, че в тази такса няма икономическа логика и тя се използва като наказателна мярка от енергото срещу клиентите.

В началото на настоящата година бяха приети предложенията за промени в Закона за енергетиката, предложени от депутати от БСП, с изключение именно на предложението за отпадане на таксата за повторно включване на електроенергията, когато е била спряна поради неплащане на сметки. Тогава депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и шеф на сегашната комисия по енергетика заяви, че при включване на тока на клиенти, които не са плащали навреме, все пак има разходи, които възникват за дружествата, и не може тази такса да отпадне. В момента и трите енергодружества вземат такса за повторното пускане на тока.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране