29.03.2024 | 16:33
„Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“: ПП е загубила подкрепа сред западните дипломати в София
Бъркотията отдалечава България от Шенген и еврозоната

„Две партии, които във външната политика на практика са на една вълна, но вътре в страната се борят с всички средства една срещу друга“ – това е лаконичното обяснение, което дава за кризата в България отличният познавач на страната Михаел Мартенс в една от двете си статии във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) днес. Мартенс превежда на немски и новата дума „некоалиция“ и шеговито я сравнява с многобройните не-думи в немския език.

В началото на статията си Мартенс пише: „Този съюз по неволя се разпадна само след девет месеца и сега българите се отправят към шести парламентарни избори в рамките на едва 3 години“.

Кореспондентката на обществената медия АРД Зилке Хане също отбелязва, че България се отправя към избори, а германската агенция ДПА нарича ГЕРБ и ПП-ДБ прозападни, но помежду си „смъртни врагове“.

Политическата нестабилност в България вреди обаче и на Украйна, пише във ФАЦ Михаел Мартенс, който обяснява, че България е важен доставчик на боеприпаси съветски калибър за украинската армия. И обяснява заплахата, надвиснала над тези доставки:

„На заден план дебнат няколко националистическо-проруски партийки, които умират от желание да участват в правителството. Със собствени сили не могат да го постигнат, но могат да изчакат, докато двете най-силни прозападни сили в страната продължават взаимно да се обезкървяват“.

По-нататък в статията си Мартенс отбелязва, че „Продължаваме промяната“ сякаш не желае да приеме водещата роля на ГЕРБ като най-голяма политическа сила в страната и добавя:

„Западни дипломати в София вече са по-сдържани в подкрепата си за „Промяната“. „Не можеш с 20% от гласовете да претендираш за правото да управляваш самостоятелно страната“, казва един събеседник в София и с това очевидно обобщава един доста разпространен възглед сред дипломатическия корпус в София по отношение на ПП.“

Според Михаел Мартенс бъркотията в София едва ли приближава страната до Шенгенското пространство – един възглед, който споделят и редица други външни наблюдатели.

Агенция „Франс Прес“ в кореспонденция от Видин описва накратко пътя на България и Румъния към Шенгенското пространство и отбелязва възраженията на Нидерландия и Австрия. След това авторът на кореспонденцията коментира:

„Последната политическа криза в София може да провали шансовете на страната, а също така да охлади и надеждите ѝ за въвеждане на еврото догодина.“

Върху въвеждането на еврото поставя акцент отново Михаел Мартенс: „Караницата може да се отрази отрицателно и върху целта на България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025. Вярно, че от формална гледна точка решаващи за това са икономическите и финансово-политическите критерии, които България в голяма степен изпълнява и преизпълнява вече от години – най-вече благодарение на ниския държавен дълг и малкия бюджетен дефицит. Но образът, който си изгражда България, едва ли ще улесни решаващите фактори в еврозоната, когато решат да обяснят на своите избиратели защо приемат тази балканска държава, принадлежаща към ЕС от 2007 година насам.“

На същата тема ФАЦ е посветил дори един от своите кратки коментари, чийто автор е отново Михаел Мартенс. Коментарът е озаглавен: „Така работата с присъединяването към еврото няма да стане“. В началото на коментара си авторът пише: „Фактът, че през юни в България ще се проведат шестите парламентарни избори само за три години, би могъл единствено с много добра воля да бъде изтълкуван като доказателство за жизнеността на българската демокрация.“

Мартенс отбелязва, че всъщност вече от години в страната просто не може да бъде излъчено стабилно правителство, което пък застрашава „целта на елита в София да присъедини България към еврото през 2025 година“. В края на коментара си той обобщава:

„Ако проевропейските партии продължат във вътрешната политика да се карат както досега, по отношение на Шенгенското пространство и на еврозоната, България на първо време ще си остане там, където при тези обстоятелство пó ѝ е мястото: извън.“

В днешната си кореспонденция от София Зилке Хане информира, че ИТН са върнали мандата и България се отправя към нови избори.  „Сега близкият до Русия президент Румен Радев трябва да посочи служебно правителство“, съобщава кореспондентката на обществената медия АРД.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране