05.01.2024 | 10:54
Иде сибирски студ, температурите падат до минус 15 градуса
Дори по Черноморието живакът в термометрите няма да се вдига над нулата

Ледена вълна връхлита Европа. В следващите дни студеният въздух, който обхвана северните страни от континента, постепенно ще се спусне към централна Европа и към нашата страна. -15 градуса може да бъдат измерени през следващата седмица, прогнозира климатологът Анастасия Стойчева.

От 9 до 14 януари времето ще е най-студено, добави тя.

„В момента в северните части от континента имаме екстремно ниски температури, а в южните части времето е топло. Тази разлика в температурите ще се запази и през следващата седмица, въпреки че постепенно студеният въздух ще се спусне към централните части на Европа“, обясни климатологът.

„Температурите ще паднат. Ще имаме максимални температури, които ще са под нулата. Дори и по Черноморието дневните ще са -3 до -2 градуса. Минималните ще достигнат до -15 градуса. Те ще бъдат измерени във вторник-четвъртък във високите котловинни полета за Западна България – Драгоман, Кюстендил, Перник“, добави тя.

„Този студ ще се задържи по-дълго, въпреки че очакваме затопляне от средата на следващата седмица“, прогнозира Стойчева.

„Ще има значителни валежи. В началото ще са в Южна България, но заради застудяването дъждът ще преминава в сняг“, каза още тя.

23-годишният Селим Селимов, който от няколко месеца живее в Швеция, пък сподели, че дори миглите му са замръзнали от студ.

„Бях навън не повече от 10 минути, преди да се случи това. Наложи ми се да отида до магазина. Навън не може да се стои повече от 5-10 минути, колкото и добре да сте облечен“, каза мъжът в интервю за „Здравей, България“.

В момента градусите в Швеция са около минус 40, а според синоптиците се усещат като -45.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране