03.02.2024 | 22:46
Изнудваната от Нотариуса съдия: В престъпната група с Божанов има и магистрати
"Веднъж, както вечеря, синът ми каза: "хайде да поиграем на нещо - сега, ти ще бъдеш Гешев, ти ще бъдеш Мартин Божанов, а аз ще ще бъда Дремджиев", разказа за живота в страх Велислава Цариградска

Изнудваната и заплашвана от Мартин Божанов-Нотариуса съдия Владислава Цариградска има информация, че в разработката на ГДБОП, заедно с данните за престъпна група, в която участва той, има данни и за участващи магистрати. Това разкрива самата тя в интервю за bTV.

„Разработката на ГДБОП, в която имам информация, че има данни не само за организирана престъпна група, в която участва и Мартин Божанов, но в нея участват и още много магистрати. Въздържам се да кажа конкретни имена, защото на мен не ми е дадена възможност да се запозная с тези материали, не ми се дава възможност от прокуратурата“, заявява Цариградска.

Съдията казва, че информацията за контактите на Божанов с висши магистрати е на разположение на прокуратурата от края на 2022 година. Но е разпитана едва миналия април. И атаките започват отначало.

„Можем да анализираме с Вас, да правим някакви изводи и вие стигате до единствения възможен – че това е машина за оказване на натиск и влияние, която най-вероятно работи по същия начин и на политическо ниво, но това са само предположение“, отбелязва тя.

Дело, по което работи, е причина да попадне в полезрението на Божанов. Пет години тя и семейството ѝ живеят в страх.

През октомври 2019 година съдията е прочита невярна информация за себе си. След това получава предупреждения чрез трети лица, че атаките ще продължат, ако не се откаже от едно дело. Тя не се съгласява. Така се среща с Мартин Божанов в съдебната зала.

„Когато категорично отказах да се отведа, Мартин Божанов загуби контрол, демонстративно обърна гръб, каза, че в тоя съд повече няма да стъпи, с еднозначни жестове ми показваше, че предстои нещо друго след мене: „Айде , побързай, че ми предстои да подам документи“, потупвайки мястото на часовника, какъвто нямаше“, разказва Цариградска.

В залата остава само едни от зрителите на делото. Той е стар познат на съдия Цариградска.

„На висок тон, така че да бъде чут и отвън, като да отчете задачата, която му е дадена ми каза: „Нали знаеш какво ми се случи, нали знаеш, че бях в инвалидна количка“, казва тя.

Тогава министърът на правосъдието Даниел Кирилов назначава охрана на съдия Цариградска и специална техника в дома ѝ. Висшият съдебен съвет я изслушва, а ГДБОП прави разработка. Годината е вече 2022, а заплахите са спрели.

На въпрос как се живее 4 години в страх, Владислава Цариградска отговаря следното:

„За да разберете как се живее – ще ви разкажа преди около 2 години средното ми дете – сега е на 7, тогава е бил на 5, в един момент внезапно, както вечеря, и казва – „Хайде да поиграем на нещо“. И с баща му чакаме да видим каква игра иска и казва „Сега, ти ще бъдеш Гешев, ти ще бъдеш Мартин Божанов, а аз ще ще бъда Дремджиев“.

50-годишният Божанов, известен на МВР и прокуратурата за имотни измами и срещу когото има подадени сигнали, че е заплашвал магистрати, бе застрелян на 31 януари около 19:20 часа в затворен жилищен комплекс, изграден на мястото на бившите дипломатически тенискортове в столичния кв. „Горна баня“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране