27.10.2017 | 21:45
Каталуния обяви независимост от Испания
Мадрид наложи директно управление на региона

Каталунската криза ескалира рязко днес, след като регионалният парламент гласува за обявяването на независимост от Испания. Минути по-късно испанският Сенат оторизира правителството на премиера Мариано Рахой да управлява областта директно от Мадрид. Рахой коментира, че директният контрол е необходим, за да се върнат „законността, демокрацията и стабилността“ в Каталуня. Сега се очаква той да свика заседания на кабинета си, за да се приемат първите мерки за управление на региона.

В каталунския парламент декларацията за независимост бе подкрепена със 70 на 10 гласа, като опозиционни депутати бойкотираха вота. Кризата започна, когато каталунците подкрепиха отцепването в забранен от Мадрид референдум по-рано през октомври, в който участваха 43% от имащите право на глас и 90% от тях казаха „да“.

В резултат испанският Сенат гласува да активира член 155 от конституцията, който дава правомощия на централните власти да предприемат „всички необходими мерки“, за да върнат реда в съответния регион в случай на криза. Това ще позволи на Мадрид да отстрани каталунските лидери и да поеме контрол върху местните финанси, полиция и обществени медии.

В социалните мрежи Рахой призова: „Моля всички испанци за спокойствие. Върховенството на закона ще върне правото в Каталуня“.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че декларацията за независимост не променя нищо и че ЕС ще си кореспондира само с централното правителство в Мадрид. „За Брюксел нищо не се променя. Испания остава нашият единствен събеседник“, заяви Туск, цитиран от Reuters. Той също така призова Испания да използва „силата на аргументите, а не аргумента на силата“.

Сега се очаква Рахой да свика заседание на правителството, което да реши какви мерки да предприеме. Те могат да включват отстраняване на каталунските лидери, свикване на предсрочни избори в региона, поемане на контрола върху каталунските финанси, полиция и публични медии от Мадрид.

„За 40 години Испания се превърна в икономическа сила и Каталуня няма да унищожи това“, заяви Рахой, цитиран от ВВС. И допълни, че ще възстанови върховенството на закона в областта, която е една от най-богатите в страната. Тя се радва на висока степен на автономия, но много каталунци са недоволни, че плащат повече на Мадрид под формата на данъци, отколкото получават обратно.

1 коментар

  1. Експерт каза:

    Браво на Каталуня!Те показаха силата на народа за независимост от евро бюрократи и тарикати, които имат за цел да богатеят на гърба на работещите хора.
    Ерата на обединенията свърши , сега е време за национално определение !Никой не желае да го доят като крава мързеливи евро чиновници , както и да плаща на армия социални помощи на армия от неграмотни и нежелаещи да работят емигранти.Сега на ход са баските, после фламандците и ирландците , след година две и пълното разпадане на обединена Европа и край на папкането от тлъстите еврочиновници.Те ще се борят до края за заплатките и привилегиите си ,но народа няма да ги пожали!VIVA BARCELONA!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране