05.07.2022 | 10:39
Кога ще поевтинеят горивата и хлябът
С 20% е паднала цената на насъщния, но само в големите търговски вериги. Промените в закона все още не са влезли в сила

С голям интерес се чака новият брой на Държавен вестник. Днес трябва да бъдат публикувани промените, предложени от кабинета „Петков” и приети от 47-ото Народно събрание, съобщава Нова телевизия.

Част от тях предвиждат нулева ставка на ДДС върху хляба и брашното. От БСП вече обявиха, че цената на хляба е паднала с 20%. Оказва се обаче, че мярката е влязла в сила само на места – в големите търговски вериги. Причината е, че останалите чакат промените в закона.

Другата важна мярка срещу ценовата криза също трябва да бъде публикувана днес, за да влезе в сила. Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво ще заработи от полунощ тази събота.

Държавната помощ няма да бъде задължителна, а по желание на всяка отделна бензиностанция, но според данните на бранша всички големи вериги са заявили, че ще участват.

При зареждане трябва да покажете малкия талон на колата, а парите ще бъдат приспаднати автоматично.

Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация пък каза в „Денят започва“ по БНТ, че текстът за 25 ст. отстъпка от цените на горивата влиза в сила до 3 дни след обнародването в Държавен вестник.

„Ако днес ви върнат 25 ст. за литър гориво, след това бензиностанцията няма да може да претендира тези пари да си ги върне“, обясни той.

По думите на Делчев персоналът е подготвен, така че мярката трябва да започне да се прилага безпрепятствено. Той посъветва хората да се информират предварително дали могат да ползват отстъпката в бензиностанцията, където зареждат. Големите вериги досега са поели ангажимент, че ще прилагат мярката. Трябва да се покаже талонът на превозното средство. Процесът ще отнеме повечко време пред касите и трябва търпение, коментира още Делчев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране